Fehér Béla: Elmélyülve a kérdésben, tanulmányoztam a lengyel konzervgyárak kínálatát, s jelentem, a magyar gasztronómia több jeles képviselőjét is felfedeztem. Kapható gulyás baromfibelsőségből, sőt sertéshúsból, mégpedig bazsalikomos ízesítéssel, kapható csípős magyar pacal, kapható leczo- (lecsó), sőt bogracz- (bogrács) konzerv is. Az utóbbiak mibenléte ismeretlen, pedig kalandvágyból érdemes volna megkóstolni. Lovas István tudósítása azért megrázó – ez már a vég, írta ő, nem éppen alaptalanul –, mert felsorolta a wegierski gulasz összetételét. Az pedig annyira döbbenetes, hogy megéri felidézni. Olyan, akár egy sokkoló vígeposz. Tessék: víz, zöldségek, fűszerek, só, cukor, marhahús, savasságszabályzó, aroma, festék, paprikakivonat, sütőporkivonat, glukóz, citromsav, ecetsav, olajstabilizátorok, laktózszérum, cukordextróz, maltrodextrin, foszfátstabilizálók, nátrium antioxidáns izoeszkorbin, glutén, laktóz, tejproteinek, E 1422 (térfogatnövelő), E 621 nátrium-glutamát, E 412 taraőrlemény, E 415 xantángumi, E 407 karragén, azaz gyöngyzuzmó, és E 508, azaz kálium- klorid. Ez volna, kérem, a magyar gulyás. Fáradt olaj és madárszar, gondolom, azért nincs benne, mert esetleg javítana rajta.
(Magyar Nemzet, 2008. november 19.)