Fehér Béla: Globális gulyás

MNO
2008. 11. 19. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér Béla: Elmélyülve a kérdésben, tanulmányoztam a lengyel konzervgyárak kínálatát, s jelentem, a magyar gasztronómia több jeles képviselőjét is felfedeztem. Kapható gulyás baromfibelsőségből, sőt sertéshúsból, mégpedig bazsalikomos ízesítéssel, kapható csípős magyar pacal, kapható leczo- (lecsó), sőt bogracz- (bogrács) konzerv is. Az utóbbiak mibenléte ismeretlen, pedig kalandvágyból érdemes volna megkóstolni. Lovas István tudósítása azért megrázó – ez már a vég, írta ő, nem éppen alaptalanul –, mert felsorolta a wegierski gulasz összetételét. Az pedig annyira döbbenetes, hogy megéri felidézni. Olyan, akár egy sokkoló vígeposz. Tessék: víz, zöldségek, fűszerek, só, cukor, marhahús, savasságszabályzó, aroma, festék, paprikakivonat, sütőporkivonat, glukóz, citromsav, ecetsav, olajstabilizátorok, laktózszérum, cukordextróz, maltrodextrin, foszfátstabilizálók, nátrium antioxidáns izoeszkorbin, glutén, laktóz, tejproteinek, E 1422 (térfogatnövelő), E 621 nátrium-glutamát, E 412 taraőrlemény, E 415 xantángumi, E 407 karragén, azaz gyöngyzuzmó, és E 508, azaz kálium- klorid. Ez volna, kérem, a magyar gulyás. Fáradt olaj és madárszar, gondolom, azért nincs benne, mert esetleg javítana rajta.

(Magyar Nemzet, 2008. november 19.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.