Japán felfüggeszette az ír disznóhús importját hétfőn. A bejelentésre azután került sor, hogy az ír kormány elrendelte szombaton a szeptember elseje óta Írországban legyártott disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását, mert kiderült: veszélyesen magas arányban tartalmaznak rákkeltő anyagot, dioxint. Japán disznóhús importjának közek egy százaléka származik Írországból.
Írország tavaly 129 ezer tonna sertéshúst exportált, túlnyomórészt Nagy-Britanniába, de jelentős mennyiséget szállított Németországba és Japánba is. A berlini fogyasztóvédelmi hivatal elrendelte, hogy az Írországból származó, sertéshúsból készült termékeket távolítsák el az üzletek polcairól. Egyelőre tart annak a felmérése, mennyi írországi sertéshús van jelenleg a német piacon. Nagy-Britanniába, Franciaországba, Hollandiába és Belgiumba biztosan jutott a szennyezett húsból.
Az ír élelmiszerbiztonsági hatóság közlése szerint szennyezett takarmánnyal etették az állatokat, erre vezethető vissza a mérgezés. A hivatalos szervek szemlét tartottak egy takarmány-előállító üzemnél a szigetország délnyugati részén. Brian Cowen ír miniszterelnök sietett megnyugtatni a közvéleményt. A kormány megtesz minden szükséges intézkedést – mondta. Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal közölte, jóllehet valóban magas a hús dioxintartalma, meglehetősen alacsony az egészségügyi kockázat a fogyasztókra nézve. Szakértők rámutattak, a dioxin csak akkor jelent veszélyt az emberi egészségre, ha huzamosabb időn keresztül magas koncentrációban van jelen a szervezetben.
(MTI)