Nem kizárt, hogy Magyarországra is jutott a fertőzött húsból

A magyar sertésből előállított élelmiszereket a szakértők jelenlegi tudomása szerint nem érinti az Írországban kipattant dioxin-szennyezési  probléma – olvasható az agrártárca honlapján hétfőn közzétett, az FVM élelmiszerlánc-elemzési főosztály állásfoglalásában. Ám az Írországban történt dioxinos sertéshús szennyezés miatt a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét – szögezik le a továbbiakban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.• Az import szigorúbb ellenőrzését követelik a sertéstartók

MNO
2008. 12. 08. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény emlékeztet: az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az ír sertések húsában az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó dioxin-szennyezettséget találtak. S mindehhez azt is hozzáteszik, hogy Magyarországot érintő információkról egyelőre nem érkezett hír.

Az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint az eddigi vizsgálatok alapján tizenegy uniós tagállamba – Belgiumba, Ciprusra, Dániába, az Egyesült Királyságba, Észtországba, Franciaországba, Hollandiába, Németországba, Lengyelországba, Olaszországba és Portugáliába –, valamint további kilenc, unión kívüli országba – Japánba, az Egyesült Államokba, Hong Kong-ba, Kanadába, Koreába, Kínába, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba – exportáltak ír húsüzemek jelentős mennyiségű dioxint tartalmazó termékeket.
A jelenlegi információk alapján Magyarország nem érintett az ügyben, azonban nem zárható ki annak a lehetősége – állítják a szakértők –, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a kockázatos termékből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek megfelelően fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.

A fentiek figyelembevételével az országos főállatorvos – hivatkozva a 2008. évi XLVI. törvényre – arra kéri az élelmiszervállalkozókat, hogy önellenőrzés keretében vizsgálják meg a vállalkozásukban felhasznált alapanyagok és készletek származási helyét. S amennyiben közvetlenül vagy közvetetten Írországból származó sertéshúst, vagy abból készült terméket találnak, haladéktalanul jelezzék azt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán. Így ezeket a termékeket a vállalkozásoknak mintáznia és dioxinra, valamint dioxinszerű anyagokra laboratóriumban vizsgáltatnia kell az érintett cégnek. A szóban forgó árukat a vizsgálatok lezártáig nem szabad forgalomba hozni, az értékesített termékeket pedig lehetőség szerint vissza kell vonni.

Fontos hangsúlyozni – húzzák alá a szakértők –, hogy a vállalkozó felelőssége, hogy a fogyasztóhoz eljuttatott élelmiszer biztonságos legyen. Ennek érdekében nyomonkövetési rendszert kell működtetnie, és a hatósággal való együttműködési kötelezettség is terheli. Szankcióra számíthat tehát az a vállalkozás, amelynél az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azt tapasztalja, hogy a szükséges önellenőrzés elmaradt.
A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása a jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet – hívják fel a fogyasztók figyelmét a szakemberek. Sertéshús, vagy abból készült termék vásárlásánál és az otthon tárolt élelmiszerek esetében a legfontosabb teendő, hogy meg kell vizsgálni a származási helyet. Amennyiben ez Írország, vagy nem dönthető el pontosan, a terméket célszerű elővigyázatosan kezelni – tájékoztat az FVM honlapja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.