A közlemény emlékeztet: az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az ír sertések húsában az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó dioxin-szennyezettséget találtak. S mindehhez azt is hozzáteszik, hogy Magyarországot érintő információkról egyelőre nem érkezett hír.
Az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint az eddigi vizsgálatok alapján tizenegy uniós tagállamba – Belgiumba, Ciprusra, Dániába, az Egyesült Királyságba, Észtországba, Franciaországba, Hollandiába, Németországba, Lengyelországba, Olaszországba és Portugáliába –, valamint további kilenc, unión kívüli országba – Japánba, az Egyesült Államokba, Hong Kong-ba, Kanadába, Koreába, Kínába, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba – exportáltak ír húsüzemek jelentős mennyiségű dioxint tartalmazó termékeket.
A jelenlegi információk alapján Magyarország nem érintett az ügyben, azonban nem zárható ki annak a lehetősége – állítják a szakértők –, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a kockázatos termékből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek megfelelően fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.
A fentiek figyelembevételével az országos főállatorvos – hivatkozva a 2008. évi XLVI. törvényre – arra kéri az élelmiszervállalkozókat, hogy önellenőrzés keretében vizsgálják meg a vállalkozásukban felhasznált alapanyagok és készletek származási helyét. S amennyiben közvetlenül vagy közvetetten Írországból származó sertéshúst, vagy abból készült terméket találnak, haladéktalanul jelezzék azt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán. Így ezeket a termékeket a vállalkozásoknak mintáznia és dioxinra, valamint dioxinszerű anyagokra laboratóriumban vizsgáltatnia kell az érintett cégnek. A szóban forgó árukat a vizsgálatok lezártáig nem szabad forgalomba hozni, az értékesített termékeket pedig lehetőség szerint vissza kell vonni.
Fontos hangsúlyozni – húzzák alá a szakértők –, hogy a vállalkozó felelőssége, hogy a fogyasztóhoz eljuttatott élelmiszer biztonságos legyen. Ennek érdekében nyomonkövetési rendszert kell működtetnie, és a hatósággal való együttműködési kötelezettség is terheli. Szankcióra számíthat tehát az a vállalkozás, amelynél az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azt tapasztalja, hogy a szükséges önellenőrzés elmaradt.
A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása a jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet – hívják fel a fogyasztók figyelmét a szakemberek. Sertéshús, vagy abból készült termék vásárlásánál és az otthon tárolt élelmiszerek esetében a legfontosabb teendő, hogy meg kell vizsgálni a származási helyet. Amennyiben ez Írország, vagy nem dönthető el pontosan, a terméket célszerű elővigyázatosan kezelni – tájékoztat az FVM honlapja.
(MTI)
Botrány Ausztriában: muszlim vallási vezetők adományokból fizettek prostituáltakat
