A nemzetközi szakértők által múlt héten, a WHO ottawai értekezletén megállapított határérték alacsonyabb annál, mint amit korábban egyes országok élelmiszerbiztonsági szakértői javasoltak, olvasható a világszervezet honlapján megjelent közleményben. A WHO hozzátette: a melamin mérgező anyag, amelynek nem kellene élelmiszerbe kerülnie, de ez időnként elkerülhetetlen. Hangsúlyozták, hogy az új határérték nem „biztonságos” szintet jelen, hanem „tűrhető”, elviselhető szintet (tolerable daily intake).
Csen Csün-si (Chen Junshi) a kínai Nemzeti Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kutatója szerint a WHO irányelvei alapján a Kínában jelenleg érvényben lévő határértékek biztonságosnak tekinthetők. A kínai kormány a melamin egészségügyi határértékét a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült tejtermékeknél kilogrammonként 1 milligrammban, más tejtermékek esetében 2,5 milligrammban határozta meg. Ezek az értékek a termék kilogrammjának arányában értendők. A WHO szerint sok országban ugyanezek a határértékek vannak érvényben, és ezek „biztonságosan elmaradnak az elviselhető napi bevitel értékétől”.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága (FDA) szerint is a tejtermékekben kilogrammonként legfeljebb 2,5 milligramm melamin nem okoz egészségügyi problémákat, de az FDA eredeti álláspontja szerint a babatápszereknek melaminmentesnek kell lenniük. Az FDA később a kínai határértékhez hasonlóan 1 milligrammban határozta meg a csecsemőknek szánt tejtermékekre vonatkozó határértéket, miután a legtöbb amerikai tápszerben állítólag szintén e vegyi anyag nyomaira bukkantak.
A kínai tej minőségével kapcsolatban szeptemberben felmerült kifogások romba döntötték a tejtermékexportot. Az év első tíz hónapjában Kínából összesen 110 ezer tonnányi tejterméket exportáltak, 2,4 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A tejbotrány kirobbanása után a kivitel csaknem megszűnt.
(MTI)
Verstappent egy törülköző miatt vették elő a Hungaroringen
