Több tízmilliót zsebelt be az államtól Bajnai leendő jobbkeze

Busás állami megrendeléseket kapott a Gyurcsány-kormánytól és leendő főnökétől, Bajnai Gordontól Szigetvári Viktor. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek a Hír Televízió birtokába jutott belső kimutatása szerint cége havi másfél millió forint alatt nem dolgozott sem a kancelláriának, sem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek.

MNO
2009. 04. 13. 16:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigetvárit az elsők között kereste meg Bajnai Gordon, hogy dolgozzon a stábjában. A kommunikációs szakember korábban helyettes államtitkári rangban szolgálta a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormányt, a 2006-os választások után pedig elismerte felelősségét a kampányban elhallgatott államháztartási adatokért.

30 milliós állami megrendelés

Bajnai Gordon leendő kabinetfőnöke profitált MSZP-s kapcsolataiból: 2007-2008-ban magáncége számtalan kormányzati megbízáshoz jutott. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a szervezet honlapján lévő adatok szerint majdnem 30 milliós állami megrendelést kapott, az Új Magyarország Fejlesztési Terv kommunikációjával kapcsolatos tanácsaiért például 21,5 millió forintot zsebelt be.

A szerződések szerint másfél millió forint alatt nem dolgozott havonta. A honlapon feltüntetett üvegzsebadatok azonban eltérnek a Hír Televízió birtokába került dokumentumokban található számoktól. Eszerint Szigetvári több megbízást is kaphatott a Bajnai Gordon irányította szervezettől. Az ügynökség belső kimutatásában szereplő felsorolásban többször is szerepel a neve: szakértésért 1,8 millió forintot, tanácsadásért pedig több mint 16 millió forintot kaszált 2007-ben, szerződését pedig 2008 végéig meghosszabbították. A hivatalos és a belső dokumentumok közötti eltérés oka egyelőre tisztázatlan.

Kézi vezérlés

Bajnai Gordon médiaszerepléseit szintén Szigetvári cége elemezte abban az időszakban, amikor kiderült, hogy az uniós pénzek egy részét lenyúlják. A többségében a hírTV által feltárt visszaélésekre adott válaszokat a leendő kampányfőnök bírálta: szerinte Bajnai a híradókban kifejezetten előnytelenül szerepelt, szerencsétlen mondatai miatt határozatlannak tűnt. Szigetvári javaslatot is tett: a problémát szerinte a sajtó befolyásolásával kellene kezelni, a nem jobboldali újságírókat kell kézi vezérlés alá venni.

Kétmillió forint egy hónapért

Szigetvári cége nem csak a fejlesztési ügynökségtől kapott megbízásokat. Volt munkahelye, a Miniszterelnöki Hivatal egy hónapnyi munkáért kétmillió forintot fizetett neki tavaly év végén.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.