A gazdagok járnak jól

Egyre több hazai vállalkozó vásárol offshore céget. Sokan ugyan nem tudják pontosan, mire és miképpen lehet felhasználni az adóoptimalizálás ezen eszközét, mégis kifizetik az ötszázezertől kétmillióig terjedő összeget – az offshore cégek piaci árát. Emellett az ilyen vállalkozások fenntartásának több százezer forintos éves költségét. Leginkább, mert az a kör, amelytől az adóbevételek döntő része érkezik, már igencsak kezdi unni, hogy mindig tőle szedik be az egyre nagyobb mértékű közterheket.

Magyar Nemzet
2009. 05. 18. 3:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hozzá nem értés jelei azonban nem csak az adófizetőkön mutatkoznak. A kormányzat tavaly még adóamnesztiát hirdetett és kedvezményes adókulcsokat ajánlott azoknak, akik hazahozzák az offshore cégükben tartott vagyonokat. Most pedig szigorú fellépéssel fenyegetik az érintetteket. A kabinet – részleteiben még nem ismert – elképzelései azonban igencsak kétségesnek tűnnek: azok nyomán feltehetőleg csekély bevétel érkezik majd az államkasszába, és ismét a gazdagok járhatnak jól.

Arról nem is beszélve, hogy az adóhatóság alkalmazottai aligha vannak felkészülve az offshore cégek üldözésére; az ilyen ügyleteket még a hétpróbás ügyvédek és adószakértők sem ismerik eléggé. Az offshore cégek működéséről, a tervezett fellépés várható eredményeiről, Ciprus és Málta helyzetéről, valamint a hazai adómorálról Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke beszélt a Magyar Nemzetnek adott 2009. május 18-i interjújában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.