„A jegybankelnök jó hírneve jelenleg nem létezik”

Tagadja Simor András, hogy offshore cég lenne tulajdonában. A jegybankelnök Orbán Viktorhoz írt levelében a jó hírnevét félti e „vád” miatt. Szijjártó Péter válaszlevelében állítja: Simor ciprusi cége valójában offshore cég, amely alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására, a jegybankelnök jó hírnevét pedig szerinte nem lehet megsérteni, mivel az jelenleg nem létezik.

MNO
2009. 05. 31. 9:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket” – fakadt ki Orbán Viktor a minap sajtótájékoztatón.

Simor András jegybankelnöknek nem nagyon tetszettek Orbán szavai, ezért levelet írt a Fidesz elnökének, melyben tagadja az őt ért vádakat, s felszólítja Orbán Viktort, hogy a jövőben tartózkodjon az efféle megnyilvánulásoktól.

Simor szerint ugyanis sem tulajdonában, sem érdekeltségében nincs offshore cég, mindössze egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. nevű cég az övé, ez viszont – mint írja – az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (onshore) cég.

A jegybankelnök szerint a társaságnak Magyarországon nem keletkezett jövedelme, így ezen keresztül nem ment ki pénz az országból. Simor levelében állítja: Orbán Viktor szavai alkalmasak a jegybankelnök jó hírnevének megsértésére, valamint a nemzeti bank tekintélyének csorbítására, ezért felszólítja a Fidesz elnökét, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló kijelentétől.

Az MNB elnöke közölte: levelét az őt kinevező köztársasági elnöknek is megküldte.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője válaszlevelében arra hívja fel Simor figyelmét, hogy szerinte a szóban forgó Trevisol Management Services Ltd, amelynek Simor 100 százalékos tulajdonosa, igenis offshore cég, s mint ilyen, alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására, „mint ahogyan az is mindenki számára világos, hogy Ciprus nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye”.

Szijjártó szerint nem a Fidesz feladata annak eldöntése, hogy Simor cége követett-e el törvénysértést, azt majd eldöntik az arra illetékes hatóságok.

A válaszlevél megjegyzi: lehetetlen megsérteni a jegybankelnök jó hírnevét, hiszen az jelenleg nem létezik. Szijjártó azt kéri Simortól, hogy „a későbbiek folyamán – amennyiben újra levélben kíván Elnök úrhoz fordulni – mellőzzön mindennemű felszólítást, mert azokat az Önök közötti viszony nem teszi indokolttá”.

A jegybankelnöknek címzett válaszlevelet a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője szintén megküldte a köztársasági elnöknek is.

Simor András levelét és Szijjártó Péter válaszát itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.