időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Megjegyzi a támadó arcát az énekes gezerigó

MNO
2009.05.21. 06:19

Ha az énekes gezerigó fenyegetve érzi fészkét, másodpercek alatt megjegyzi a támadó arcát – fedezték fel amerikai kutatók. Megfigyelték, hogy a madarak agresszívabban reagálnak olyan egyénekre, akik már egyszer megközelítették fészküket.

A kutatókat elsősorban az lepte meg, hogy a madarak milyen gyorsan megtanulták megkülönböztetni az egyes embereket. Két nap után, amikor 30-30 másodpercre látták a betolakodó arcát, már felismerték. Douglas Levey, a gainiesville-i Floridai Egyetem kutatója kollégáival a PNAS című szaklapban tudósít eredményeikről. Nekünk, embereknek minden énekes gezerigó ugyanolyannak tűnik, de fordítva ez egyáltalán nem igaz – mondta a kutató.

A gainesville-i egyetem környékén gyakori madár fészkeihez több napon át felmásztak a hallgatók, és futólag megérintették azt. A madarak már két látogatás után azonnal otthagyták a fészket, amint az illetőt messziről megpillantották. Az egyes hallgatókat akkor is felismerték számtalan társuk között, ha más irányból érkeztek, vagy más ruhát viseltek. Minden egyes látogatással izgatottabbak lettek, és több figyelmeztető füttyöt hallattak.

Néhány esetben még a vélt fészekrabló fejét is megtámadták. Bár volt már rá példa, hogy más laboratóriumi kísérletek során pár galambot rávettek kutatók, hogy felismerjenek egyes embereket, ez azonban csak fáradságos edzés után sikerült.

– Az énekes gezerigóknak hatvan másodperc elegendő volt ahhoz, hogy azonosítsák a különböző személyeket, és az egyetem összes többi hallgatója közül felismerjék – hangsúlyozza Levey. A kutató szerint ennek a megdöbbentő figyelemnek köszönhető egyáltalán, hogy ilyen közel merészkednek a madarak a veszélyekkel teli emberi településekhez. A biológus ugyanis meg van győződve arról, hogy a gezerigók nemcsak embereket tudnak megkülönböztetni, hanem más állatfajok egyedeit is. Így valószínűleg különbséget tudnak tenni a fészekrabló hajlammal megáldott macskák és az ártalmatlanul kószálók között.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.