időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Megszűnhet a villamossági nagykereskedők kétharmada

MNO
2009.05.27. 09:58

Az év első negyedévében két villamossági nagykereskedelmi vállalkozás fejezte be a tevékenységét Magyarországon a válság miatt, és a megmaradó hét közül 2010-ben várhatóan négy maradhat meg az évi 50-60 milliárd forintos piacon – közölte a francia tulajdonú Sonepar Magyarország Kft. szerdán.

Muhari Márton ügyvezető nyilatkozata szerint a Sonepar a megszűnt vállalatok vagy a leépítés során elbocsátott szakemberek folyamatos átvételével már a gazdasági fellendülés időszakára készül. Az első negyedévben két villamossági termékek nagykereskedésével foglalkozó társasággal csökkent az addigi kilenc szereplős piac: a K-Boksz Kft. megszűnt, az amerikai tulajdonú Rexel Magyarország pedig kivonult a magyar piacról.

A nagyarányú lemorzsolódás egyik oka néhány nemzetközi vállalat válságkezelő politikájában keresendő, a szükségesnek vélt kapacitáscsökkentést a leányvállalatokon kezdik. A magyar tulajdonú vállalkozások pedig a nagykereskedelmi tevékenységhez szükséges tőkeerő hiánya miatt véreznek el – nyilatkozta Muhari Márton.

Az 1999 óta Magyarországon lévő francia tulajdonú Sonepar a magyar piacon 10-12 százalékos részesedéssel rendelkezik. A magyar leányvállalat tavalyi árbevétele több mint 5,5 milliárd forint volt, a cég Magyarországon 18 telephellyel rendelkezik, alkalmazottainak száma pedig 165 fő.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.