időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Nyolc évet kapott a bárdos gyilkos

MNO
2009.05.20. 14:53

Emberölés bűntette miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán, nem jogerősen azt a 42 éves kisvárdai férfit, aki tavaly decemberben egy konyhai bárddal életveszélyesen megsebesítette édesanyját; a nő később a kórházban meghalt.

A vádirat szerint 2008. december 1-jén este a vádlott elment az édesanyjával közös otthonukból, majd egy liter bor elfogyasztása után tért haza. Elmondása szerint csak annyira emlékszik, hogy tévézés közben ideges lett, mert anyja és annak ápolója szóvá tette, hogy a közelgő ünnepek előtt miért adott kölcsön hatvanezer forintot egy ismerősének. A középkorú férfi feldühödött és egy konyhai, húsklopfolásra használt bárddal kétszer arcon ütötte anyját. Az első ütés körülbelül tíz centiméteres vágást ejtett az asszony arccsontján, a második pedig a fül vonalánál érte az áldozatot; a bárd ekkor a nő arccsontjába ékelődve beszorult.

Az életveszélyesen megsérült idős nő később tüdőgyulladásban hunyt el a kórházban, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy a bántalmazás közrejátszott a halálában. Az ítélet indoklása szerint a személyiségzavarban szenvedő férfi szándékosan, nagy erővel sújtott le áldozatára. Súlyosbító körülményként merült fel ittassága, valamint az, hogy brutálisan, saját édesanyjával szemben követte el tettét. Az emberölés bűntettével vádolt férfi az eljárás során megbánó magatartást tanúsított; ezt, valamint a vádlott betegségét enyhítő körülményként értékelte a bírói testület. A bíróság a vádlottat nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A védelem enyhítéséért fellebbezett, így az ügy tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.