időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Támadnak a kullancsok

MNO
2009.05.21. 07:35

Az enyhe tél is oka annak, hogy a kullancsok elszaporodtak: aki eddig nem kezdte meg a védoltás-sorozatot, most már ne is tegye – várja meg vele az ősz végét. Mindenki, aki a természetben jár, tapasztalhatja, hogy idén rengeteg a kullancs.

Elszaporodásukért egyrészt az időjárás a felelős: az enyhe teleket a vérszívók könnyebben átvészelik. A másik ok, hogy 2007 óta az Európai Unió előírásai szerint kullancsirtásra már nem alkalmazható a korábban e célra használt permetszer, mivel az egyéb, hasznos rovarokra is veszélyes lehet. Ha fertőzött a kullancs, csípése agyvelőgyulladáshoz, illetve Lyme-kórhoz vezethet. Az agyvelőgyulladás ellen három injekcióból álló oltássorozattal védekezhetünk. Fontos azonban – emelte ki Szűcs Mária, az ÁNTSZ regionális járványügyi főorvosa –, hogy az első kettőt még a téli időszakban, a kullancsok megjelenése előtt megkapjuk.

A tapasztalatok szerint ugyanis ha e két injekció beadása közti egy hónapban fertőzött kullancs csípi meg az embert, és kialakul az agyvelőgyulladás, akkor annak tünetei súlyosabbak, mintha nincs beoltva az áldozat. Aki tehát eddig nem kérte az oltást, a tél beálltáig ne is tegye, inkább drogériákban, patikákban kapható kullancsriasztó krémekkel, spray-kel védekezzen.

(bama.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.