időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Úttorlaszokkal tiltakoznak a cseh gazdák

MNO
2009.06.29. 08:19

Úttorlaszokkal és forgalomlassítással tiltakoztak hétfőn a tej alacsony felvásárlási ára miatt a cseh gazdák. A akcióba hét régió gazdálkodói kapcsolódtak be.

A gazdák szeretnék felhívni az illetékesek és a közvélemény figyelmét arra, hogy nagyon alacsony a tej felvásárlási ára, minek következtében anyagi veszteségük van, és csökkenteni kényszerültnek a szarvasmarha állományukat, ezt mondta újságíróknak Eugenie Linková, a cseh Agrárkamara szóvivője. Csehországban a tej felvásárlási ára jelenleg literenként 6t korona körül van, egy éve több mint 9 korona volt. A gazdák bevételei ezért az idén mintegy 4,5 milliárd koronával lesznek kisebbek, mint tavaly.

A mezőgazdaságban és a hozzá kapcsolódó ágazatokban mintegy 40 ezer ember dolgozik. Az Agrárkamara szerint mintegy kétezer ember veszíti el rövidesen munkáját. A tüntetők – helyenként több százan – autókkal és traktorokkal nehezítik a közlekedést a Prága-Brünn autópálya számos kijáróján, illetve feljáróján, közlekedési dugókat okozva. Várható, hogy ez a helyzet egész délelőtt eltart. Hasonló akciók vannak többek között Dél-Csehországban, Nyugat-Csehországban, a Královohradecky és a Pardubicky régiókban is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.