Nyilvánosságra hozhatók az MTV székházszerződései

A Magyar Televízió (MTV) székházszerződéseinek zöme nyilvánosságra hozható – mondta ellenzéki kurátorok szerdai sajtótájékoztatóján Balogh László, a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese Budapesten.

MNO
2009. 08. 05. 13:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy a nap folyamán kapták meg a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője által jegyzett levelet, amely szerint a szerződés két – biztonsági kérdésekkel foglalkozó – mellékletét, valamint a közmédium és a bérbeadó közötti együttműködési megállapodás egy csatolmányát minősítik olyan érzékeny adatnak, amelynek nyilvánosságra hozatala nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A kuratóriumi elnökség korábban kezdeményezte a bérleti és üzemeltetési szerződés módosítását.

Balogh László elmondta: noha elkészült az ezzel kapcsolatos dokumentum, délelőtti ülésén azt nem tárgyalta a testület; megvárják az MTV Zrt. felügyelő bizottságának állásfoglalását. Az elnökhelyettes – aki a Fidesz és a KDNP által delegált többi taggal együtt korábban többször is bírálta, hogy bérelt, nem pedig saját tulajdonú épületbe került az intézmény – úgy fogalmazott, hogy a szerződés finomítása nem egyenlő annak újragondolásával. Az MTI testületi tagoktól korábban úgy értesült, hogy az új ajánlat százalékos arányban egyszámjegyű mértékben csökkentené a havi 756 ezer eurós bérleti díjat.

Balogh László szerint az MTV jelen körülmények között nem tudja maradéktalanul ellátni közszolgálati feladatait, mert „elmegy a pénz a székházra, a megemelt áfára és az üzemeltetésre”, valamint más célokra; arra volna szükség, hogy „ne próbáljunk egy kereskedelmi televíziós klóncsatornát csinálni”. Mint mondta, a külső szerződések felülvizsgálatával, a szükséges feladatok belső elvégzésével lehetne javítani a helyzeten; „ez elsősorban nem pénzkérdés, hanem szándék kérdése” – jegyezte meg. „Ezen kívül számtalan melléklet van, úgyhogy ma megkértük Medveczky Balázs urat (az MTV ügyvezetőjét), hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal által nem kifogásolt mellékletek is kerüljenek napvilágra” – mondta az elnökhelyettes a sajtótájékoztatón, amelyen ismételten bírálták a köztévé székházbérleti konstrukcióját.

Ugron Gáspár Gábor Fidesz által delegált kuratóriumi elnökségi tag az eseményen azt a kérdést vetette fel: ha a szerződések egyes passzusainak publikálása nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor felvet-e hasonló problémákat, hogy az MTV „infrastruktúráját egy száz százalékban gyakorlatilag ciprusi bejegyzésű offshore-cég-hálózat üzemelteti”. Kérdését – mondta – akkor is fenntartja, ha a Wing Zrt. ügyvezetése többször elismerte, hogy a csoport az ő érdekeltségében tartozik, megjegyezve, mindez sem a dokumentumok kezelésének, sem az átláthatóságnak nem kedvez.

A székházszerződés módosítása kapcsán hozzátette:„az eredeti szerződéses feltételrendszer sem tisztán érthető, és nem került nyilvánosságra”, példaként említve, hogy forint helyett továbbra is euróalapú a bérleti díj, valamint a Millenniumi Média Kft. csak egyoldalú nyilatkozattal és időlegesen mond le egy négymilliárd forintos kauciós alapról, miközben annak megítélését, hogy „jó-e” a bérleti díj nehezíti, hogy a tulajdonos Wing Zrt. nem közli, mennyibe került az építés.

Elfogadták az MTV tavalyi mérlegét

Nagy többséggel elfogadta a Magyar Televízió (MTV) Zrt. tavalyi mérlegét szerdán a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma – közölte Czeglédi László, a testület elnöke az ülés után. A távirati irodának nyilatkozó testületi tagok közlése szerint 15 támogató és 6 ellenző szavazat mellett fogadták el a 34 milliárdos bevétel mellett szolid plusszal záró 2008-as mérleget.

A médiatörvényben szabályozott médiumok közül az MTV az utolsó, amelynél ez megtörtént, a testület tagjaitól ugyanis június közepén nem kapott többségi támogatást az anyag. A két hónappal ezelőtti döntéshozatal után a lépést jogszerűtlennek nevezte az MTI-nek nyilatkozva Czeglédi László kuratóriumi elnök és Medveczky Balázs, a tavaly március óta elnök nélkül működő társaság ügyvezetője is.

Czeglédi László közölte, hogy az Országgyűléshez, az Állami Számvevőszékhez, az MTV felügyelőbizottságához, valamint a kuratórium ellenőrző testületéhez, a könyvvizsgálóhoz és a kuratóriumhoz fordult az ügyben. Medveczky Balázs pedig egy, a kuratórium elnökéhez címzett levélben arról írt: jogellenes állapot alakult ki azzal, hogy kuratórium nem fogadta el a formailag megfelelő beszámolót. Jelezte azt is, hogy ha a helyzetet nem oldja meg a kuratórium, az APEH hatvan napra akár fel is függesztheti az MTV adószámát, s ha ez idő alatt sem helyezik letétbe a beszámolót, a cégbíróságon hivatalból kezdeményezhetik a cég megszűntnek nyilvánítását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.