Bronzra vadásznak Egervári Sándor U20-as fiai Egyiptomban

Két öldöklő, hosszabbításos csatát megnyert, egy idegtépő 90 percet elveszített a magyar U20-as labdarúgó-válogatott az egyiptomi korosztályos világbajnokság egyenes kieséses szakaszában, bánatra még sincs okunk: Egervári Sándor csapata – egyetlen európai gárdaként – éremért küzd péntek délután.

2009. 10. 16. 4:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vb-bronzmeccset játszik a 20 éven aluli legjobb magyar labdarúgókból álló labdarúgó-válogatott Egyiptomban. S bár ezt a végére szokás írni, már most hirdetjük: a találkozó pénteken 16.30-kor kezdődik, és nem egy tévécsatorna közvetíti.

Egervári Sándor alakulata egyetlen európai csapatként jutott a világbajnokság legjobb négy csapata közé, ahol kedden csak egy vastag hajszál választotta el attól, hogy az aranyért küzdjön.

De hogy keveredett magyar futballcsapat a világelitbe? A történet nagyon régen elkezdődött. Az ezredfordulót nem sokkal követően – a Bozsik-programban – összeszedett focistapalánták (azóta már betéve tudjuk a titulust is: a remény generációja) közül kilenc Sándor Károly akadémiást és még néhány ügyesebb fiút „végleg” egy csapattá gyúrtak.

Pár évvel később U17-es vb-5. helyet szereztek, majd eljött a 2008-as esztendő, ahol több ezer magyar szurkoló előtt akasztották nyakukba az U19-es Eb-bronzérmet. A kilenc akadémista srác és a többiek akkor sírtak a magyar szurkolók által bömbölt magyar himnusz hallatán Plzenben, mert Olaszországot kicsi szerencsével kiszórhatták volna az elődöntőben, az mégsem sikerült.

Németh Krisztián – akinek akkor azon a meccsen semmi sem jött össze – akkor még nem tudhatta, hogy egy bő év múlva a korosztályos vb-n éppen az ő duplája okozza az olaszok vesztét – a negyeddöntőben... Ám ne szaladjunk ennyire előre, hiszen ült ez a szeretnivaló csapat közben hullámvasúton is. Az ominózus csehországi hőstett után Sisa Tibort érthetetlen módon kicserélték a bivalyerős válogatott élén, és jött a holland uralom, amikor is nem talált magára az alakulat. A mostani U20-as világbajnokság előtt alig pár szemhunyásnyival a honi labdarúgó-szövetség meggondolta magát, elzavarta a holland kontingenst és Egervári Sándort bízta meg a vb „levezénylésével”.

Egervárinak alig volt ideje összeszokni a csapattal, de nagyon úgy tűnik, kiválasztása telitalálat volt: mint arról a Magyar Nemzet Online a helyszínről számolt be, a torna főpróbáján, Székesfehérváron – pompás játékkal – 1-1-et játszottak Komanék Anglia 3 évvel idősebb válogatottja ellen.

Egyiptomban aztán rémesen kezdett a csapat: egyik gólt a másik után kapva szenvedett vereséget Honduras ellen, de csak azért, hogy földbe döngölje a másik két csoportbéli riválist, Dél-Afrikát és az Egyesült Arab Emírségeket (4-0; 2-0).

Az egyenes kieséses szakaszban jött két 120 perces derbi: Csehországot az ihletett formában védő Gulácsi vezérletével, büntetőpárbaj után radíroztuk le a tábláról, Olaszországot pedig a hosszabbításban remeklő Németh tanította móresre. Jöhetett az elődöntő Ghána ellen – és már a fináléról álmodozhattunk...

Ám az olaszok elleni, korábbi piroslap-dömpinget – melynek mások mellett a tréner és Koman Vladimir is áldozatául esett – nem bírta el a gárda, és hiába egykapuzott a második félidőben szinte végig, 3-2-re a szemfüles afrikaiak győztek. A sárga és piros lapoknak, valamint a szomorúságnak már kedd éjjel vége szakadt: mivel U20-as vb-n még csoportból sem jutottunk tovább soha (1977 óta), és futball-világbajnokság legjobb négy csapata között is legutoljára Puskásék szerepeltek, a „gyerekeknek” azt kellett tudatosítaniuk; amit eddig elértek, világraszóló siker.

A bronzmeccsre a FIFA törli a lapokat, az orvosi stáb összedrótozza a sérülteket, a csapat vezére, Koman Vladimir pedig szép csöndben megteszi a futballunk közeli jövőjét talán alapjaiban befolyásoló bejelentést: a magyar válogatottságot választja.

S tekintettel arra, hogy Dániában (igaz, tét nélküli) hangulatjavító győzelmet aratott a nagyválogatott szerdán, okkal hihetjük, az ifik sem adják majd alább, és levadásszák azt a bizonyos vb-bronzérmet a brazilok ellen elvérző Costa Rica orra elől. Ismétlés a tudás anyja: pénteken 16.30-as kezdettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.