Két „nagyágyú” a fő felelős a sukorói botrányban?

<p>Budai Gyula szerint azok az iratok, amelyeket kedden átadott a Központi Nyomozó Főügyészségnek, két ember felelősségét alapozzák meg a sukorói kaszinóberuházás telekcsere-szerződésével kapcsolatban: Tátrai Miklósét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezérigazgatójáét és Benedek Fülöpét, aki a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese.<br /><br /><a href="/portal/670787"><strong>• MSZP-s többség a King’s Cityt vizsgáló bizottságban</strong></a><br /><a href="/portal/669711"><strong>• Meghátrált Sukoró ügyében az MNV</strong></a><br /><a href="/portal/669065"><strong>• „Önnek is joga van tudni” – kiadvány a kormányzati visszaélésekről + Videó</strong></a> </p>

MNO
2009. 10. 20. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sukoró továbbra is nem más, mint egy nagy kormányzati lopás” – fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján, miután átadta a főügyésznek a birtokában lévő iratokat.

Budai Gyula közölte: a dokumentumokban olyan utasítások vannak, amelyek alapján mind Tátrai Miklósnak, mind Benedek Fülöpnek tisztában kellett volna lennie azzal, hogy amikor a csereszerződést megkötik, szándékosan megszegik a szabályokat. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője – a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján – október 1-jén közölte az MTI-vel, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

Budai Gyula keddi tájékoztatása szerint egy Oszkó Péter részére írt belső, pénzügyminisztériumi levélből kiderül: a tárcavezetőnek azt javasolták a minisztériumban, hogy azonnali hatállyal álljanak el a szerződéstől, másodlagos megoldásként pedig azt vázolták, hogy semmisség miatt támadják meg a szerződést. Ebben a feljegyzésben az is szerepelt – folytatta a magoszos szövetségi igazgató –, hogy az izraeli befektető pilisi és albertirsai területein APEH-végrehajtási jog van, vagyis köztartozása van a befektetőnek; ennek alapján pedig a vagyonkezelő elállhat a szerződéstől. Ezt a feljegyzést október 5-én írták alá, tehát még azelőtt, hogy Oszkó Péter azt mondta az újságíróknak, hogy 30 napot adott az MNV-nek a befektetővel való egyeztetésre.

Azaz a pénzügyminiszternek tudomása volt arról, hogy köztartozás van a pilisi és albertirsai ingatlanokon – fejtette ki Budai Gyula, aki szerint Oszkó Péter „ismételten hazudott”. Arra a kérdésre, hogy az ügyészségnek átadott iratok mit tartalmaznak, a politikus kifejtette: a koncessziós szerződést, a Pénzügyminisztérium titkos belső levelezését az izraeli befektetővel, az MNV belső utasításait, amelyek alapján nem köthettek volna csereszerződést, valamint tanácsi döntéseket, amelyek alapján „egyértelműen bebizonyítható, hogy mind Tátrai Miklós, mind Benedek Fülöp szándékosan szegte meg azokat az előírásokat, amelyeket a jogszabály, illetve a belső utasítások előírnak számukra”.

A Pénzügyminisztérium október 9-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tárcavezető a sukorói telekcsere ügyében az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte, továbbá létrejött a játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós szerződés. A King’s City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján.

A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.