időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Szájer: Ne lehessen visszaélni az uniós jogokkal

MNO
2009.11.25. 17:01

Készen áll az Európai Parlament (EP) az európai uniós reformdokumentum, a lisszaboni szerződés bevezetésére, miután strasbourgi plenáris ülésén szerdán megszavazta az erről szóló jelentést.

Az EP hatásköre jelentősen kiszélesedik a lisszaboni szerződés hatályba lépése után, és növekszik a képviselők létszáma is. Most fogadták el a parlament házszabályának módosítását is. Ez már figyelembe veszi a 18 új képviselő érkezését és az új költségvetési eljárást. Az új képviselői helyek elosztásáról már korábban döntés született, sok más tagállam mellett Magyarországnak sem jut újabb poszt. A 18 új képviselő mindössze 12 különböző tagországból érkezik.

A jelentések vitájában felszólalt Szájer József (Fidesz), aki üdvözölte, hogy az uniós parlament jelentős mennyiségű joggal gyarapodott. Hangsúlyozta ugyanakkor: arra is ügyelni kell, hogy ne lehessen visszaélni ezekkel a jogokkal. „Láthattuk a lisszaboni szerződés ratifikációja során, hogy egyetlenegy ember, egyetlenegy köztársasági elnök milyen módon tudott játszani az egész rendszerrel, éppen ezért csak olyan biztosítékokat szabad beépíteni, amelyekkel nem lehet a végsőkig visszaélni” – fogalmazott.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.