Hagyó felemelkedése és bukása – Egy jászsági szerencsevadász üzleti és politikai pályaképe

<p>Hagyó Miklós, az MSZP országgyűlési képviselőjének alakjában bizonyos értelemben Stendhal karrierregényének, a Vörös és fekete szereplőinek XIX. századi kevert személyiségjegyeire ismerhetünk. Az egykor Budapest vagyongazdálkodásáért és városüzemeltetéséért felelős szocialista főpolgármester-helyettes életútjából a vidéki kisvárosból indult, családjából mindig kilógó, a hatalom és a vagyon megszerzéséért bármit feladó karrierista figura alakja rajzolódik ki, amely keveredik a politikai törtetést és háttéralkuk eszközeit alkalmazó jellemmel.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/692333" target="_blank"><strong>• Hagyó Miklós egy valódi kiskirály volt a fővárosban?</strong></a><strong><a href="/portal/692299"><br />• Hagyót visszaléptethetik, de a pártból nem zárják ki</a></strong></p>

Magyar Nemzet
2010. 02. 02. 4:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV-botrányok kirobbanása óta csak a feltételezés szintjén emlegetett Hagyó-féle kézi vezérléses módszerről szóló első egyértelmű bizonyítékot a Magyar Nemzet a múlt héten mutatta be. Ezt követően előbb Demszky Gábor szabad demokrata városvezető támadta meg Hagyót – akire sajtóértesülések szerint terhelő vallomást tettek a BKV volt vezetői is –, majd az MSZP fővárosi elnöksége kérte arra, hogy mondjon le budapesti listás helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról.

Hagyó 1967-ben egy jászberényi gazdálkodó család – amely a nagymama által kézben tartott gumiműhelyből és a tejgyári főművezető apa méhészetéből biztosította a megélhetést – gyermekeként látta meg a napvilágot. „Boldog évek voltak, mert ott lehetett előttem a példa: a jászsági emberek tudása, tapasztalata, szívóssága, életszeretete” – vall a középiskoláig tartó időszakról saját honlapján. 14 évesen előbb egy Sopron melletti élelmiszer-ipari szakközépiskolába, majd annak elvégzése után másfél évre a jászberényi tejüzembe került. Ezt követően a szegedi élelmiszer-ipari főiskola üzemmérnök szakán folytatta a tanulmányait, amit végül a budapesti Kertészeti Egyetem élelmiszer-ipari szakán csak 1998-ban fejezett be. Budapestre azonban már 1989-ben megérkezett: „A Hagyók mindig fölkaparták magukat” – jellemezte családját a Magyar Narancsnak (Narancs) 2008-ban adott interjúsorozatában, és ezzel ő sem várt sokáig.

Hagyó Miklós üzleti pályafutása 1991-ben indult, és a rendszerváltást követő éveket jellemző szövevényes, szinte átláthatatlan utat futott be, de a későbbi MSZP-s politikus mindig jó időben volt jó helyen. Üzleti érdekeltségeiről korábban nem egy alkalommal ő maga is nyilatkozott, és ezeket a többek között a Narancs által közölt információkat később Hagyó sem cáfolta és sajtó-helyreigazítási pert sem kezdeményezett a lapok ellen. Első munkahelye a Wrigley Hungária nevű amerikai rágógumi-forgalmazó volt, ahol Hagyó egészen lentről kezdte. A nagyanyjától kapott Trabanttal – amit legutolsó vagyonnyilatkozatában is a nagy értékű vagyontárgyak között tüntetett fel – a Dunántúl üzleteit járva állványkihelyezéssel foglalkozott. Nem sokkal később már a nyugat-magyarországi régió kiskereskedéseinek a felügyeletével bízták meg, de 1993-ban már a cég kizárólagos magyarországi disztribútorához igazolt, ahol a pesti nagykereskedésben még üzletrészt is kapott – olvasható a keddi Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.