Titkosszolgálatok fenyegetik a Wikileaks szerkesztőit

Félnek a hírhedt iraki lövöldözést bemutató Wikileaks szerkesztői – írja a The Times. Az egyik alapító szerint állandóak a fenyegetések, és a CIA is a nyomukban van. „Vér tapad a kezéhez” – megrongálták Kolumbusz szobrát Pittsburgh-ben – írja a helyi The Pittsburgh Channel. Az 5 ezer dolláros kárért valószínűleg anarchisták a felelősek.

Kovács N. László
2010. 04. 11. 15:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Times (www.timesonline.co.uk)

Félnek a hírhedt iraki lövöldözést bemutató Wikileaks szerkesztői. Az egyik alapító szerint állandóak a fenyegetések, és a CIA is a nyomukban van.

Julian Assange, a Wikileaks egyik alapítója állítja, a titkosszolgálatok figyelik csoportja működését: a férfi úgy véli, a jelenleg Izlandon működő weboldal szerkesztőinek kedvenc éttermét már március óta figyelik, a múlt héten nyilvánosságra hozott botrányfilm óta azonban a nyomás csak erősödött. Egyik önkéntesüket 21 órára letartóztatta a rendőrség, és állandó a „rejtett megfigyelés és a titkos fotózás”.

A fedett tevékenységben a rendőrség mellett nemzetközi titkosszolgálatok is részt vesznek: Assange állítása szerint legutóbb egy brit ügynök fenyegette meg luxemburgi útja során, két amerikai titkosszolga pedig Koppenhágába követte.

„Számítógépeket is lefoglaltak – írja egy másik Wikileaks-szerkesztő a Twitteren. – Szóval ha bármi történik velünk, tudjátok, hogy kik a felelősök.” A titkos dokumentumok kiszivárogtatására felesküdött weblap most minden eddiginél nagyobb dobásra készül: állításuk szerint felvételeik vannak arról, amikor tavaly május 4-én Farah provinciában amerikai repülők bombáztak egy feltételezett lázadórejtekhelyet – a „granai mészárlás” néven elhíresült esetben becslések szerint 97 (mások szerint 140) civil vesztette életét, köztük több gyermek is.

A Pentagon szakértői már két éve jelentést készítettek a weboldal „elcsendesítésének” lehetőségeiről – ez a dokumentum is kikerült a Wikileaksre. Az eddig szűkölködő szerkesztők a felvétel közzététele óta eltelt néhány nap során már több mint 100 ezer fontnyi adományt kaptak, a videó pedig az egész világsajtót bejárta. Nem csoda hát, hogy az amerikai hadügyminisztérium most különösen szeretné ellehetetleníteni az oldalt.

The Pittsburgh Channel (www.thepittsburghchannel.com)

„Vér tapad a kezéhez” – megrongálták Kolumbusz szobrát Pittsburgh-ben. Az 5 ezer dolláros kárért valószínűleg anarchisták a felelősek.

A szobrot narancssárga és vörös festékkel fújták le. A pittsburgh-i rendőrkapitányság graffitiosztaga szerint a rongálás valamikor éjjel történhetett. Mivel a feliratok nem graffitisek művei, így a jellemző rajz- és írásstílus is hiányzik, amely alapján az osztag máskor könnyen elkapja a tetteseket.

A környék lakóit felháborította az eset. – Borzalmas – mondja egyikük. – Képtelen vagyok felfogni, hogy képes valaki ilyesmire. A szobor talapzatának egyik oldalára anarchiajelképet festettek, a másikra pedig – többek között – ezeket a szavakat fújták: „A civilizáció halála”.

Kolumbusz kezeit vörös festékkel borították be, ezzel arra utalva, vér tapad a kezeihez. – Szégyenteljes dolog más műveit bemocskolni – mondta Morton Brown várostervezési biztos. – Nem ez a megfelelő módja, ha valaki politikai üzenetet akar küldeni. Komolyan vesszük az ügyet. A bűnösöket meg fogjuk találni, és bíróság elé fogjuk állítani. A graffitiosztag szerint hasonló feliratokat a város több körzetében találtak, eredetükre azonban még nem sikerült fényt deríteni.

A szobor 1958-ban készült, majd 1992-ben Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulójára felújították. A kár szakértők szerint legalább 5 ezer dollár, a szobor helyreállítása pedig ötnapi munkába kerül majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.