Lejtmenetben a hazai élelmiszeripar

A magyar élelmiszeripar termelése tavaly 1 százalékkal, a belföldi értékesítés 3 százalékkal csökkent, míg az export 5 százalékkal bővült – tartalmazza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) a szervezet küldöttközgyűlését követően közzétett tájékoztatója.

MNO
2010. 05. 13. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÉFOSZ megállapítja: az élelmiszeriparban a fizetőképes kereslethez képest drága alapanyagok árát csak korlátozottan lehet az árakban érvényesíteni, így az ágazat teljesítménye romlik, tartalékait feléli. Ezt mutatja a szakértők szerint, hogy a külföldi tőke részesedése az élelmiszeripar jegyzett tőkéjében 47 százalék körülire csökkent a 2000-es 63 százalékról. Az iparágat elhagyó külföldi tőke helyére lépő hazai befektetők jellemzően nem saját erőből s messze nem is a külföldi tőke mértékében tudták csak pótolni a tőkevesztést.

Az élelmiszeripar jegyzett tőkéje folyamatosan csökken. Tavalyelőtt 256 milliárd forint volt – a múlt évről még nincs pontos adat –, szemben a 2004-es 338 milliárd vagy a 2000-es 393 milliárd forinttal. Szakágazati szinten az iparág tavalyi termelési és értékesítési trendjei jelentősen eltérőek. Különösen nagy volt a visszaesés a dohánytermékek és a sör gyártásában, de a húskészítménygyártás és a tartósítóipar termeléscsökkenése is meghaladta a 10 százalékot. A tejipar 4 százalékkal esett vissza. Bővült azonban a múlt évben a húsfeldolgozás, a növényolajgyártás és a malomipar.

A Magyar Nemzeti Bank által közölt adatok szerint az élelmiszeripar hitelállománya (382,2 milliárd forint) a mezőgazdaságénál (292,2 milliárd forint) közel 25 százalékkal magasabb. Az uniós csatlakozástól napjainkig a mezőgazdaság hitelállománya 6 százalékkal csökkent, az élelmiszeriparé 5 százalékkal tovább nőtt. Az élelmiszerláncon belüli ármozgásokat vizsgálva megállapítható, hogy 2009-ben a mezőgazdasági árak 9,5 százalékkal estek, az élelmiszeripar belföldi átadási árai 0,5 százalékkal, a fogyasztói árak pedig 4,4 százalékkal emelkedtek.

Pontos adatok a múlt évről még nincsenek, de annyi bizonyos a szakértők szerint, hogy 2008 után tavaly is negatív volt az élelmiszeripar adózott eredménye. A 2008-as 14 milliárd forintos veszteség 2009-ben nagyságrendileg megismétlődött – tartalmazza az összegzés.

(MTI)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.