Több mint 12 ezer ember megélhetése függ a magyar fogyasztóktól

Ma Magyarországon hozzávetőlegesen 5000 család, több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja a libamáj előállítása. A jelenleg elsősorban exportra termelő ágazat számára csak a magyar fogyasztók számának növekedése hozhat fellendülést – mondta Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke a szakma felvirágoztatását támogató II. Libamájfesztivál alkalmából.

MNO
2010. 05. 24. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Lajos kifejtette: a hazai éttermek 95 százalékának étlapján megtalálható a libamáj, amely gyakran a hazai gourmetturizmus egyik mozgatórugója, de míg külföldön nagy rá a kereslet, a magyarok alig fogyasztják.

Pedig az 1800 tonnás magyar libamájtermelés a világtermelés több mint 80 százalékát teszi ki, ezzel Magyarország világelső ebben a szektorban. Évente 6 millió darab libát és kacsát állítanak elő Magyarországon, amelyek értékesítése 18-20 milliárd forint árbevételt jelent. Ebből 8 milliárd forintot tesz ki a liba- és kacsamáj-értékesítés.

Libamájból 1800 tonna, kacsamájból 450 tonna kerül a piacra évente. Ennek nagy része export: 1242,8 tonna libamáj és 408,9 tonna kacsamáj kerül ki az országból, 5,8 milliárdos bevételt hozva évente. Az előállításnak tehát mintegy 5 százaléka kerül csupán a belföldi piacra.

A vevők között túlsúlyban van Európa, de Ázsiában is vannak piacok Tajvantól Japánig, Koreáig – mondta a szakember. A májból a franciák viszik el a legtöbbet, hiszen étkezési kultúrájukba jól beilleszkedett ez a fogyasztási cikk. Húslibából viszont a német ajkúak fogyasztanak nagyobb mértékben, ott a Márton-napi libaünnep számít hagyományosnak. A fogyasztás főként az év végi időszakokra jellemző, októbertől karácsonyig, illetve kissé átnyúlik januárra.

A hazai liba- és kacsatenyésztés az Alföldre koncentrálódik, első helyen van Bács-Kiskun megye, majd Csongrád és Békés megye következik. Az állatszámot jelentősen akkor lehetne növelni és az ágazatot fellendíteni, ha a magyar fogyasztás bővülne – véli a Magyar Lúdszövetség elnöke. Hozzátette: el kellene érni, hogy a lakosság fele fogyasszon évente legalább 30 dekagramm libamájat.

(MTI)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.