időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Egy újabb válság jöhet, ha leállnak a serkentő programok + Képriport

MNO
2010.06.28. 07:03

Fontos előrelépés történt a torontói G20-csúcstalálkozón a globális gazdasági válság kezelésében – mondta az amerikai elnök a vasárnapi zárónapon, utalva arra, hogy a legfejlettebb gazdaságok ígéretet tettek az államháztartási hiány felére csökkentésére 2013-ig. <br /><br /><strong><a href="/portal/721512">• Torontói csúcs: a lángok is felcsaptak + Videó + Képriport</a></strong>

Barack Obama a kétnapos tanácskozás végén kijelentette, hogy a deficitek jelentős csökkentésére van szükség a piacok meggyőzése érdekében. Mint fogalmazott, a tartós növekedéshez költségvetési fegyelem kell.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nem adhatja fel minden ország egyszerre a gazdaságösztönző programokat. Azt mondta, hogy míg közép- és hosszú távon a deficitcsökkentés a cél, rövid távon folytatni kell a gazdaság ösztönzését célzó költekezést azokban az országokban, amelyek ezt megengedhetik. Minden országnak el kell döntenie, milyen rugalmasan tudja ösztönözni a gazdaságot és serkenteni a munkahelyteremtést, jelentős eladósodás nélkül – mondta.

Obama több más vezetőhöz hasonlóan megjegyezte, hogy a világgazdaság még törékeny állapotban van. Jelezte, hogy az Egyesült Államokban a magas munkanélküliség csökkentéséhez és az üzleti beruházások fellendítéséhez további állami költekezésre lehet szükség. Kiemelte, hogy a központi serkentő programok elhamarkodott leállítása újabb recessziós hullámvölgyet válthat ki.

Obama sikeresnek nevezte a G20-csúcsot, megjegyezve, hogy a világgazdaság 85 százalékát képviselő országok vezetői megegyeztek a válságra adott lépéseik összehangolásában. Előrelépés történt annak biztosításában, hogy a kilábalás erős és tartós legyen, a pénzügyi rendszer reformjában, valamint egy sor, az országok jólétét és biztonságát érintő globális kérdésben.

Kiemelte, hogy a résztvevők összehangolják erőfeszítéseiket a munkahelyteremtés érdekében. Utalt rá, hogy a bizalom újjáépítése céljából Európa is elkötelezte magát a banki szféra nagyobb átláthatósága és az úgynevezett stressztesztek mellett.

A világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait tömörítő G20-as csoport tanácskozása – a deficitcsökkentési ígérettel – amerikai elemzők szerint kedvező hatással lesz a valutapiacokra, az euróra. A csúcstalálkozón azonban nem történt olyan jelentős lépés, amely eloszlathatná a befektetők aggodalmait a globális gazdasági kilábalás bizonytalanságával kapcsolatban – mutattak rá szakértők.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.