időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

Gőzerővel dolgoznak a szivattyútelepek a Duna mentén

MNO
2010.06.15. 13:33

A szeles és csapadékmentes kedvező időjárás és a vízkormányzással történő vízelvezetés következményeként az elöntött területek nagysága az utóbbi tíz napban jelentősen csökkent, 4500 hektárról 3000 hektárra – közölte kedden délután Baross Károly védelemvezető.

„Ennek ellenére a belvízvédekezésnél a másodfokú készültséget az igazgatóság továbbra is fenntartja és szükségesnek látja a következőkben is a ráckevei, tassi és érdi szivattyútelepekek működtetését, valamint tovább végzünk vízkormányzást is” – olvasható Baross közleményében. Az uszadékok eltávolítása a hidaknál, átereszeknél folyamatosan, kézi erővel történik.

Lassan visszaáll a Ráckevei–Soroksári-Duna vízszintje

„Az elmúlt napokban számtalan lakossági megkeresés érkezett a Ráckevei–Soroksári-Duna-ág alacsony vízszinten tartása miatt. Tájékoztatjuk a lakosságot és a horgászokat ennek szükségességéről” – tudatta a védelemvezető.

Az utóbbi időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Dunán levonuló árhullám mellett a síkvidéki területeken elöntések keletkeztek.

A belvízvédekezés a veszélyeztetett területek – lakott területek, merőgazdasági területek, üdülőtelepek – védelme érdekében már korábban megkezdődött. A Ráckevei-Duna menti területek talajvízszint-szabályozása, valamint a kapcsolódó belvízrendszerek csatornáin történő belvízkivezetés biztosítása érdekében már az árhullámot megelőzően csökkenteniük kellett a Ráckevei-Duna vízszintjét. Továbbá a Dunán levonuló árhullám miatt a Ráckevei-Duna végén található Kvassay- illetve Tassi-zsilipet le kellett zárni, és a zárás időtartamára a belvizek részére helyet kellett biztosítani.

A belvízbevezetés és a Duna magas vízszintjének együttes hatására már megindult a Ráckevei–Soroksári-Duna vízszintjének emelkedése.

A Duna vízszintjének csökkenése a hét végén lehetővé tette a Kvassay- és Tassi-zsilip megnyitását. A belvízkivezetés feltételeinek szem előtt tartásával megkezdik az üzemvízszintek helyreállítását.

(MNO)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.