Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az év fagylaltja versenyt, melynek ötödik alkalommal ad helyet a Zila Kávéház – mondta el a verseny sajtótájékoztatón Pataki János. Évről évre egyre többen mérettetik meg magukat, és egyre több a fiatal – tette hozzá az ipartestület, a Cukrász-, Fagylalt- és Csokoládékészítők Világszövetségének elnöke. A szakember szerint nagyon fontos megismertetni a közönséggel az igazi minőséget, mert manapság nem csak kézművesfagyit lehet kapni. Minden évben meglepődünk az új ötleteken és kombinációkon – szögezte le Pataki, hozzátéve: a tavalyi győztes, a Sacher-fagyi is többletfogyasztást generált.
Csokifagyi csak csokiból
A megmérettetésre 37 versenyző érkezett, kötelező volt csokoládéfagylaltot készíteni kizárólag csokiból, aroma felhasználása nélkül, de lehetett indulni szabadon választott kategóriában is – mondta el Zila László az MNO-nak. Az év fagylaltja versennyel együtt rendeztük meg Az Ország Születésnapi Tortája 2010 versenyt – fejtette ki a Zila Kávéház megálmodója és tulajdonosa.
Az egész úgy kezdődött, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre először alkotta meg az ország tortáját, a különleges, madártejes süteményt. A csodasütit az ország 150 kézművescukrászdájában lehetett kapni augusztus 20-tól, méghozzá azonos recept alapján. Ez idén is így lesz.
A 2008-as szatmári szilvatorta és a tavalyi pándi meggytorta óriási szakmai és közönségsikere után az ipartestület ebben az évben is pályázatot írt ki a magyar cukrászok körében az ország tortája 2010 receptjének elkészítésére – tette hozzá. Idén 19 torta érkezett.
Nagyon fontos az esztétika
Nemcsak a gulyás a magyar konyha, és nem attól magyar a desszert, hogy összeragad tőle az ember szája, hanem nagyon fontos az esztétika – hangsúlyozta Benke László Oscar-díjas mestercukrász.
Rengeteg finom fagyi mérkőzött a versenyen, mindenki nagyon jót akart készíteni, de sokan voltak, akik átestek a ló túlsó oldalára, és mindössze a versenyzők 20 százalékának sikerült teljesítenie a nehéz feladatot, nevezetesen: csak csokoládéból előállítani a csokifagyit – értékelt a zsűri. Volt olyan versenyző, akinek a kreálmánya majdhogynem ehetetlen volt – hangzott a szigorú kritika.
Az év fagylaltja a házias vidámság
Le a kalappal, hogy a zsűri dönteni tudott, végül a házias vidámság fantázianevű kreációnak ítélve oda – a szabadon választott kategóriában – az első díjat. A különleges édesség megalkotója Csuta Zsolt Csákvárról. Az ezüstérmet a Dobos-fagylalt vitte el, amelyet a dunaföldvári Tóth Norbert készített, a bronzérmet pedig a francia füge kapta, melyet Kmitt Erzsébet álmodott meg a fővárosi Fittsüti cukrászatból.
Dárdai kórházba került Berlinben, azonnal infúziót kellett kapnia















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!