Sikerül megmenteni a lápi pócokat?

Fogságban sikeresen szaporított lápi pócokat telepítettek Szada mellett két kis tóba. A veszélyeztetett halfaj állománya fokozatosan pusztul, ezért két éve programot indítottak megmentésükre.

MNO
2010. 06. 01. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült fogságban szaporítani a lápi póc nevű veszélyeztetett halfajt – tudósított a Greenfo. A Nemzetközi Vörös Könyvben a „sebezhető” kategóriában szereplő kis hal hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke 100 ezer forint. Elterjedése a Kárpát-medencére esik, így igazi hungarikumnak számít. A mocsár- és láplecsapolások következtében, illetve az ázsiai amurgéb terjeszkedése miatt pusztul a hazai populáció.

A Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület 2008-ban indította el a lápi póc fajvédelmi mintaprogramot a magyarországi állomány megőrzése érdekében, és a program keretében a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén sikerült fogságban szaporítani a halakat. A 15 anyahal ikráiból 500 egyedet sikerült nevelni, amelyek közül száz példányt engedtek ki a Szada területén kialakított vizes élőhelyre.

(greenfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.