időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Súlyos összecsapások Kirgizisztánban: 23 halott + Képek

MNO
2010.06.11. 11:57

Legalább 23-an életüket vesztették Kirgizisztán második legnagyobb városában, Osban, ahol az etnikai alapú zavargások következtében 300-ra emelkedett a sebesültek száma. Rendkívüli állapotot rendeltek el és páncélosokat irányítottak a városba.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/706934"><strong>• Bakijev lemond posztjáról, ha garantálják biztonságát</strong></a>

A legfrissebb beszámolók szerint a harcjárművek megjelenésére véget értek az összecsapások Osban, ahol főleg fiatalokból álló, üzbég és kirgiz csoportok között újultak ki a korábbi villongások. Helyi újságírók beszámolói alapján viszont arra lehet következtetni, hogy a konfliktus nem rendeződött megnyugtatóan.


A hadsereg ugyanis nem tartja ellenőrzése alatt a helyzetet. Fiatalok egy csoportja megtámadta a katonákat és elszedték fegyvereiket.


Az ideiglenes kormány az áprilisi felkelés óta küzd a rend helyreállításáért. Kurmanbek Bakijev államfő elűzése óta kiújultak a kirgiz lakosság és az üzbég kisebbség között a déli országrészben. A nagyszámú üzbég közösség által lakott Os egyébként Bakijev hatalmi bázisa volt.


A szemben álló feleket nyugalomra intette Kína és Oroszország.


Fotók: Reuters


(BBC)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.