időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Újra előkerültek a nagy értékű madarak

MNO
2010.06.28. 07:10

Több mint egy éve már annak, hogy borzas gödényeket figyeltek meg újra Magyarországon. Két példány ezután is többször megjelent a Kárpát-medencében, ezek a madarak azóta bejárták Ausztriát, Szlovéniát, sőt még Svájcban is feltűnt az egyikük, míg a legnagyobb hidegben, február elején a Duna fővárosi szakaszán is eltöltött pár napot.

A pelikánok most újra előkerültek, a Kis-Balaton mocsárrengetegében, az egyik víztározón látták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kollégái együtt pihenni a két példányt. Egy apró szigeten ütöttek tanyát, napjaikat kormoránok társaságában töltik.

A világszerte veszélyeztetett madarak valaha költöttek Magyarország területén, de a lecsapolások és a vizes területek átalakítása miatt mára eltűntek hazánkból mint fészkelőfajok. Populációjuk a Balkánon folyamatosan növekszik, ami bizakodóvá teszi az itthoni madarászközösséget, hiszen egyre gyakrabban tűnnek fel hazánkban ennek a ritka, kóborló madárfajnak az egyedei.

Hozzánk legközelebb a Duna-deltában fészkel, ahol állománya 450-500 költőpárra tehető. Kizárólag halevő, fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

(mme.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.