A klaszter 2008 júliusában alakult 21 taggal a Körös-Völgye Alapítvány gondozásában, a dél-alföldi cégeket tömörítő szerveződésnek jelenleg 29 tagja van, és további cégek jelezték csatlakozási szándékukat.
Kovács Mátyás kifejtette: azért is indokolt az élelmiszer-ipari eljárást is rögzíteni a hungarikumok esetében, mert egy-egy terméknél fontos az előállítás módja, a felhasznált alapanyag, ez teszi, teheti egyedivé. Példaként említette erre a pálinkát, amely már hungarikum, és tovább kellene bővíteni a hagyományos minőségű magyar termékek körét márkanévvel nem rendelkező termékekkel is, mint például a már levédett kenyérlángos.
A Hungarikum Elit Klaszter a dél-alföldi operatív programban 2008-ban elnyert 36 millió forint támogatással létrehozta a klasztermenedzsmentet. Tervezik, hogy megszerzik az „akkreditált innovációs klaszter” címet a gazdaságfejlesztési operatív program támogatásában, hogy jogosultak legyenek a klasztertagok önállóan is pályázni fejlesztési forrásokért, döntően termékfejlesztésre és annak bevezetésére.
Kovács Mátyás elmondta, hogy tervezik a közös minőségbiztosítási, nyomonkövetési és termékkiválogatási rendszer létrehozását, amelyhez európai uniós fejlesztési forrásokat is igénybe vennének.
(MTI)
Ukrán vezérkar: eltaláltak egy kőolajterminált a Krasznodari területen















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!