Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kádereknek kedvezett az amnesztia?

Egyesek nem zárják ki, hogy elsősorban a rendszerváltozáskor nagy vagyonra szert tevő egykori pártfunkcionáriusok éltek a két éve elfogadott adóamnesztia-szabállyal.

Jakubász Tamás
2010. 09. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A témával kapcsolatban elgondolkodtató adatot közölt kérdésünkre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A hatóságnál arról érdeklődtünk, hogy a 2008 végén törvénybe foglalt úgynevezett offshore-adóamnesztiát hányan használták ki. A jogszabály büntető- és adójogi mentességet kínált azoknak a magánszemélyeknek, akik hazahozták az adóparadicsomi államokból, offshore területekről például kamat vagy osztalék formájában származó bevételeiket. Az amnesztia kezdetben azoknak járt, akik a tízszázalékos kedvezményes adó lerovása után a visszautalt pénzek felét magyar állampapírba fektették.

*

Az APEH közlése szerint az első évben, 2008-ban 24 személy hozta haza pénzét külföldről. Az érintettek összesen húszmillió forintot utaltak vissza Magyarországra, vagyis fejenként átlagosan kevesebb mint egymilliót. A közkasszába nem is folyt be nagy summa: mindössze kétmillió forint adót rótt le a huszonnégy üzletember.
Később módosítottak a szabályokon, s eltörölték azt a feltételt, hogy a hazahozott összegek felét állampapírba kell fektetni. Nem tudni, hogy a változtatás milyen hatást gyakorolt a külföldön üzletelőkre, az azonban bizonyos, hogy tavaly lényegesen többen és jelentősen nagyobb összegű külhonban fialt pénzt vallottak be itthon. Az adóhatóság közlése szerint tavaly 328-an döntöttek úgy, hogy Magyarországra utalják a máshonnan származó bevételeiket. A szóban forgó személyek együttesen 34,8 milliárd forintról adtak számot az APEH-nak, fejenként átlagosan több mint százmillióról. Az érintettek tavaly 3,5 milliárd forint adót fizettek be.
Szakértőknél azt tudakoltuk, vajon mely körből kerülhetett ki az a nagyjából 350 személy, aki az elmúlt két esztendőben hazahozta külföldi bevételét. Egy neve mellőzését kérő hozzáértő elképzelhetőnek ítélte, hogy jórészt a rendszerváltoztatás környékén meggazdagodott, zömmel az állampárthoz kapcsolódó személyek használhatták ki a 2008 végén megszavazott offshore-amnesztia nyújtotta lehetőséget. A pénzügyi szakértő felidézte, hogy több, magas pozícióban lévő személynek már a nyolcvanas évek végén volt offshore cége vagy adóparadicsomi országban bankszámlája. A szakember azt feltételezi, hogy közülük sokan menekíthették titokban külföldre a privatizációkor szerzett hatalmas vagyonukat. Nyilatkozónk szerint ezeknek a külföldi számlákon és offshore cégekben lapuló pénzeknek egy része is hazajöhetett az elmúlt két évben, bár kizárt, hogy a több mint háromszáz személy mindegyike az egykori állampárthoz lenne köthető.
Meglepték az APEH adatai Walde Zsolt cégjogászt is. Az ügyvéd nem számított arra, hogy enynyien és ekkora összeget utalnak haza. A szakember korábban úgy becsülte: legfeljebb pár tucatnyian folyamodnak majd az offshore-amnesztiához. Az ügyvéd nem bocsátkozott találgatásokba arról, kik lehetnek, milyen múlttal rendelkezhetnek a pénzüket hazautaló személyek, ám szerinte számos, legálisan tevékenykedő vállalkozónak is megérhette a kedvezményes szabályok igénybevétele. Walde Zsolt úgy látja: a mostani adatokból nem lehet megbecsülni, hány magyar üzletembernek van offshore cége, s mekkora nagyságú hazai eredetű vagyon lehet külföldi adóparadicsomokban.
Mások éppen a korábban napvilágot látott becslések alapján fogalmaznak úgy: az offshore-amnesztiáról szóló szabály csalódást okozott. Egyesek szerint ugyanis nagyjából kétezermilliárd forintnyi magyar vagyon lapulhat az adóparadicsomokban, s legalább tízezer hazai üzletember tart fenn offshore vállalkozást. Ezekhez az értékekhez viszonyítva csekélynek nevezhető a két év alatt hazahozott 35 milliárd forint és a 350 bevallás. Már csak azért is, mert az amnesztiaszabály miatt Magyarországra utalt összegek eredetét az APEH nem vizsgálhatja, és büntetőeljárás sem indulhat idehaza az érintettek ellen.
Némelyek a külföldi példák alapján ítélik kevésnek a Magyarországra utalt összeget. Ezek a szakemberek Románia esetét hozzák fel, ahol nagyjából háromszázmilliárd forintnak megfelelő eurónyi külföldön tartott vagyont várnak haza. Felhozták azt is: Olaszországban több ezer milliárd forintot kitevő euró vándorolt vissza az ottani amnesztiaszabály nyomán, míg a brit üzletemberek – az angol kedvezményes passzusok alapján – 160 milliárd forintnyi összeget utaltak át az adóparadicsomokból a szigetországba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.