Kevesebb lesz a „Tokaji”

A kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a felvásárlási árak viszont emelkednek. A korai fajták szüretelése szeptember 20-án kezdődik a térségben – mondta Kiss István, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

MNO
2010. 09. 03. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség legnagyobb szőlőfelvásárló cégének számító Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetése pénteken találkozott a szőlőtermelőkkel, akiket tájékoztattak az ágazat helyzetéről, a felvásárlási árakról. Kiss István az MTI-nek ezt követően elmondta: az idén az elmúlt évihez képest mintegy 30 százalékkal kevesebb szőlő terem Tokaj-Hegyalján. A kereskedőház a vele szerződésben álló termelőknek a muskotályos szőlő kilójáért 80 forintot fizet, a korai fajtákért pedig 65 forintot. Ez mintegy 25 százalékkal haladja meg az elmúlt évi árakat. A gazdák december 15-ig megkapják pénzüket – jelentette ki Kiss István. A szüret a korai érésű szőlők szedésével indul szeptember 20-án, a hagyományos tokaji fajták, a furmint, a hárslevelű szüretelése október 10-énél hamarabb nem kezdődik meg.

A Tokaj Kereskedőház az idén 90 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi. A vezérigazgató elmondása szerint ennyit, a céggel szerződésben álló mintegy kétezer termelőtől vélhetően nem tudnak majd felvásárolni, ezért azoktól a gazdáktól is vásárolnak majd, akikkel az elmúlt évben egyéves szerződést kötöttek. A történelmi borvidéken becslések szerint mintegy 250 ezer mázsa szőlő terem az idén. A vezérigazgató elmondta: boraik 60 százaléka belföldön, 40 százaléka külföldön talál vevőre. Tavaly mintegy 10 százalékkal, 3,2 milliárd forintra csökkent a társaság árbevétele, elsősorban a nehezedő gazdasági körülmények miatt. A belföldi eladások estek vissza 15 százalékkal, az export viszont 8 százalékkal haladta meg a megelőző évit.

Megfogalmazása szerint a gazdákkal való összefogás szélesítésén túl nemzeti egységre is szükség van a „Tokaji” érdekében, a cél az, hogy a Tokaji mint hungaricum minél több országban jelenjen meg. Elmondta: az elmúlt években olyan jelentős fejlesztések valósultak meg a történelmi borvidéken a kereskedőháznak köszönhetően, amelyek révén megújultak és megújulnak a szőlődűlők, és a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiáját hozták létre. A magyar borpiac egyik legnagyobb problémájának a pincészetek közötti összefogás hiányát, a megfelelő minőség és mennyiség produkálását nevezte a vezérigazgató, aki szerint a Tokaj Kereskedőház úgy törekszik minél több pincészet integrálására, hogy közben megőrzi a térség hagyományait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.