Vádat emeltek Veresegyház polgármestere ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat a napokban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség Pásztor Béla ellen – értesült lapunk. Információnkat a főügyészség szóvivője, Balázsné Busku Terézia is megerősítette. Tájékoztatása szerint Veresegyház polgármestere még 1996-ban úgy döntött egy ingatlanegyüttes eladásáról, hogy a szerződéstervezetről, illetve a megállapodás tartalmáról nem tájékoztatta a képviselő-testületet, nem kérte ki a képviselők jóváhagyását, s ezzel megszegte a hatályos önkormányzati rendeletet.

2010. 10. 01. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így a képviselők arról sem szerezhettek tudomást, hogy a szerződésben Pásztor – mint azt korábban megírtuk – az önkormányzat nevében tizenhárom nap alatt vállalta 66 ingatlan közművesítését, illetve azt, hogy nem teljesítés esetén naponta százezer forint kötbért fizetnek a vevőnek, Somody Imre nagyvállalkozó cégének. Végül a közműépítés több mint hét és fél évig tartott, így az önkormányzatnak 267 milliós kötbértartozása halmozódott fel.

Somodyék 2003-ban pert indítottak a város ellen, majd 2006-ban egy peren kívüli egyezség alapján Veresegyház 122 milliót volt kénytelen kifizetni a vállalkozónak Pásztor botrányos ügylete miatt. 2007 decemberében több önkormányzati képviselő feljelentést tett, amely alapján 2008-ban indult nyomozás hűtlen kezelés gyanújával, a polgármestert gyanúsítottként hallgatták ki.

A főügyészség szóvivője rámutatott: a vádirat szerint az önkormányzatot 122 milliós vagyoni hátrány érte, ezért a városvezetőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják, amelyért – ha a bíróság megalapozottnak találja – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A történet előzménye, hogy hiába adta tovább kétszer is vádemelési javaslattal Pásztor Béla ügyét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Pest Megyei Főügyészség egyik alkalommal sem emelt vádat, és legutóbb, július 14-én arra hivatkozva szüntették meg a nyomozást, hogy Veresegyház önkormányzatát nem érte vagyoni hátrány, sőt szerintük az sem bizonyítható, hogy a polgármester a vagyoni hátrány okozásának szándékával kötött volna szerződést a Plussz pezsgőtablettájáról ismert Somody Imre nagyvállalkozó cégével. A nyomozás megszüntetése ellen a feljelentők panaszt tettek, amelynek a Legfőbb Ügyészség a közelmúltban helyt adott, és „célszerűségből” a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészséget jelölték ki a nyomozás felügyeletére, amely most vádat is emelt.

Pásztor Béla 1965 óta áll Veresegyház élén, előbb tanácselnökként, majd polgármesterként. Az október 3-i önkormányzati választáson újra függetlenként méretteti meg magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.