Januárban indul Agárdon az Üstöcske-program

Ugyanabban a sátorban, ahol tavaly az Agárdi Pálinkaház hetedik születésnapját ünnepeltük – még a Destillatán, a pálinkák világversenyén aratott boldog izgalmában – idén megint születésnapra voltunk hivatalosak. Csakhogy most a pálinkafőzés liberalizálása okozta a „ háttérörömöt”.

Varga Klára
2010. 10. 10. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mert Vértes Tibor még sajtóközleményt is kiadott arról, hogy igenis üdvözli a kormányzati szándékot, amely támogatja a helyi készítésű élelmiszerek előállítását és piacra jutását, vagyis többek közt a magánfőzés engedélyezését. Ő maga ki is jelölte nyomban a saját feladatát a nemzeti ügyben. Üstöcske néven 2011. januárjától kurzusokat indít ugyanis, ahol a magánfőzők elsajátíthatják az erjesztéssel és a lepárlással kapcsolatos alapismereteket. A születésnap ünneplés egy részét is arra áldozta, hogy Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke, Esküdt Gábor a VPOP részéről, Piros László, a Pálinka Nemzeti tanács alelnöke Pethő Gábor magánfőző és Samu István bérfőző kifejtsék gondolataikat a magánfőzés szabadsága kapcsán.

Végre kaphattak választ azok is, akik az üzemi balesetektől féltik a lakosságot, a prémiumpálinkásokat és a bérfőzdéket pedig a magánfőzőktől. Tehát a válasz, hogy a legtöbben, akik otthon főznek, azok eddig is főztek, csak most már legálisan tehetik, illetve már most látszik, hogy, aki főzni akar, az tanulni is akar, és nem csak könyvekből. Aki kis mennyiséget akar kifőzni, annak tényleg jobb az otthoni főzés, mert így nem keveredik a cefréje másokéval. A bérfőzetőknél már betelt hónapokra előre minden időpont, mivel, akinek évente egyszer érik meg nagy mennyiségű gyümölcse, annak nem érdemes csillagászati áron nagy üstöt vásárolnia, jobban megéri a bérfőzetés, főleg a mostani kedvezményekkel.

A magánfőzők nem viszik el a prémiumpálinkásoktól a fogyasztókat, hanem inkább hozzák, mert minél inkább ismerik, szeretik a jó pálinkákat az emberek, annál inkább veszik. Vita csak arról folyt, muszáj-e betartani, hogy pálinka nevet csak a helyben termett gyümölcspárlat viselhesse, ha veszik az alapanyagot, akkor legyen bármilyen szép az a pálinka, akkor is „ csak” párlat.

A vita csak félbemaradt, nem jutott nyugvópontra, mi közben már Vértes Tibor új büszkeségét a Champion őszibarack pálinkát kóstoltuk, könnyű ételek, szárnyasok lehetséges kísérőjét, amelyről Vértes Tibor azt mondta, könnyed parfümössége miatt igazi női ital lehet. Vaníliásságáról könnyen felismerhető tölgyfahordós érlelésű kadarka-törkölypárlat következett aztán. Ez az a párlat-pálinkatípus, amelyet levegőztetni-melengetni kell, hogy kiadja az ízét-illatát. Itt ezt a műveletet a pincérek már elvégezték helyettünk.

Az igazi nagy dobás a Vylyan pincészettől beszerzett alapanyagból készült Kadarka seprőpárlat volt, még szemérmetlenebb vaníliássággal, karamellássággal, az ősz mélyen izzó tüzeivel, ázott tőzeg illatával, és a kesernyésséggel, melyen át a többi íz birodalmába vezet az út. Ezt az italt ajánlja a főzőmester kávéhoz, csokoládéhoz. Akkor hát – látva a nagyszerű pálinkákat, díjakat – elmondhatjuk-e, hogy 2010 a törkölyök éve Magyarországon? – szegeztük neki a kérdést Vértes Tibornak.

Azt felelte rá, hogy a törkölyből nagyon szép pálinkát lehet készíteni, de a vendéglősök nem nagyon viszik, mert nem divat, mert a magyarok lenézik a törkölyt, ezért a pálinkaházak nyakán marad ez a pompás szívgyógyszer, hiába nyernek díjakat főként a vörös – szekszárdi, villányi – törkölyök. Abban a pillanatban szól oda egy férfi, hogy ez a seprőpárlat, ez igen! Ebből majd vesz otthonra is. Úgy látszik, nem szabad türelmetlennek lenni, majd csak eljutunk oda, hogy megbecsüljük, amink van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.