Vádat emeltek Hunvaldék ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke, Hunvald György, volt erzsébetvárosi szocialista polgármester és 23 társuk ellen kedden különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt.

MNO
2010. 11. 09. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Gál György és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség kedden benyújtotta a 25 terhelt elleni 121 oldalas vádiratát, valamint a nyomozás során keletkezett mintegy 46 ezer oldalnyi nyomozati iratot a Fővárosi Bíróságnak.

A főügyészség a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnökét, Gál Györgyöt egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán kötelességszegéssel, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett vesztegetéssel, csalással, magánokirat-hamisítással vádolja. „Tanácsadói szerződés, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása kapcsán” jelentős vagyoni kárt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, míg egyes lakáskiutalásokkal összefüggésben négyrendbeli hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolják.

Hunvald Györgyöt egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, több tanácsadói szerződés, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása kapcsán ötrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettével, négyrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és nagyobb vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntettével, míg egyes lakáskiutalásokkal összefüggésben, illetve baráti vállalkozónak nyújtott jogtalan előny kapcsán ötrendbeli hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolja a főügyészség.

A főügyészség ezen túlmenően Kardos Péter – a VII. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke –, egy az ingatlanügyleteknél eljárt értékbecslő, több vállalkozó és a „strómanjaik”, valamint Hunvald György két külföldi illetőségű barátja, Gál György volt hölgyismerőse, dr. Szabó Zoltán volt országgyűlési képviselő, a VII. kerületi önkormányzat jegyzője és az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatója ellen is vádat emelt.

20-30 milliós vesztegetési pénzt kértek

A vádirati tényállás három bűncselekményi kört ölel fel. A főügyészség vádirata 17 VII. kerületi önkormányzati tulajdonban álló ingatlan kapcsán tartalmaz megállapításokat.

A vádirat ezzel kapcsolatos lényege szerint Gál György a gazdasági bizottság elnökeként – anyagi ellenszolgáltatás fejében, ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kérve – közreműködött abban, hogy egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek – amelyekbe a valódi tulajdonosok a „strómanjaikat” helyezték el – értékesítse az önkormányzat az ingatlanokat.

Az ingatlanok vételáráról és a vesztegetési pénz összegéről Gál György a vállalkozói csoport képviselőjével előre megállapodott, majd pedig a kialkudott vételár összegének megfelelő hamis értékbecsléseket készíttetett, és erre hivatkozással – Hunvald György támogatásával – a képviselő-testület tagjainak többségét a piacon reálisan kérhető vételár tekintetében tévedésbe ejtette.

Mindeközben az ügyben érintett vállalkozók – az önkormányzat megvádolt vezetői tudtával – tőkeerős külföldi befektetőkkel tárgyaltak, akiknek szándékukban állt ezen ingatlanokat megvásárolni (amelyeket az önkormányzat eladásra pályázaton nem hirdetett meg). Az érintettek által egyeztetett módon az ingatlanokat – a frissen e célra alakult projektcég üzletrészein keresztül, röviddel az önkormányzattal kötött szerződést követően, a saját érdekeltségű offshore cégeik közbeiktatásával – jelentős haszonnal tovább értékesítették azon külföldi befektetőknek, akik az önkormányzatnak is készek lettek volna ezen lényegesen magasabb vételárat megfizetni.

603 milliós kár, Gál 366 milliós vesztegetési pénzt kapott

Az eljárás adatai szerint Gál György – a polgármester és az ügyben eljárt értékbecslő segítségével, a képviselő-testület tagjainak többségét tévedésbe ejtve – a VII. kerületi önkormányzatnak hét ingatlan értékesítése kapcsán 603 millió forint kárt okozott, három további ingatlan értékesítése kapcsán 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg.

Több olyan ingatlanügyletre is fény derült a nyomozás során, ahol „csak” vesztegetés történt, mivel az ügylet végül vagy meghiúsult, vagy pedig nem volt a csalás bizonyításához elegendő adat. A vád szerint az ügyletsorozatban szereplő 17 ingatlanból 16 után Gál György 2003. és 2004. évben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.

A barátnők is jól jártak

Hunvald György Gál Györggyel együttműködve – a hivatali helyzetével visszaélve – Gál György sógornőjének, Gál barátnőjének, Gál barátnője testvérének, valamint Kardos Péter barátjának a polgármesteri keret terhére azonnal kedvezményes vételáron megvehető önkormányzati bérlakásokat utaltatott ki.

Mindemellett Hunvald György a külföldi származású barátja érdekeltségébe tartozó cégnek – a hivatali helyzetével visszaélve, egy önkormányzati megrendelés kapcsán – jogtalan előnyt biztosított.

Lekerült a kerékbilincs

A VII. kerületi önkormányzat akkori országgyűlési képviselője, dr. Szabó Zoltán 2009-ben két ízben is arra hívta fel – az egyik alkalommal a jegyző segítségével – az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatóját, hogy intézkedjen a szabálytalan helyen parkoló gépkocsijáról a kerékbilincs – minden további jogkövetkezmény nélküli – eltávolításáról.

A vallomások

A vádlottak egy része a nyomozás során teljes vagy részbeni beismerő vallomást tett, míg mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. Hunvald György – a Kardos Péter önkormányzatnál elhelyezett élettársa fizetésének kiegészítése céljából Kardos barátjával kötött színlelt tanácsadói szerződés kapcsán – a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás lényegét elismerte, ugyanakkor tagadta a hivatali vesztegetés és az összes többi terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Gál György a vele közölt bűncselekmények közül csak a barátnőjének és a feleségének jogellenesen – nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megállapítására alkalmas módon – használatra átadott hivatali mobiltelefonok kapcsán tett ténybeli beismerő vallomást.

A nyomozás során a terheltekkel közölt megalapozott gyanúk köre folyamatosan szélesedett. A nyomozás záró szakaszában egy VII. kerületi ingatlan vonatkozásában részmegszüntető határozatot hozott a főügyészség, mivel a csalást nem – „csak” a vesztegetést – lehetett kétséget kizáró módon bizonyítani.

A Hunvald György terhére rótt egyik vesztegetési cselekmény kapcsán ugyancsak részmegszüntető határozat született, mivel a nyomozás során azonos súlyú bizonyítékok merültek fel arra, hogy Hunvald György kettős állampolgárságú barátja – az érdekeltségébe tartozó cégnek adott önkormányzati megrendelések fejében – több esetben pénzt adott Hunvaldnak, illetve arra is, hogy ezen barát csupán egy más személy által Hunvald Györgynek juttatott vesztegetési pénz szállítója volt. Mivel sem az eredetileg közölt, sem pedig az utóbb felmerült elkövetési magatartást nem sikerült kétséget kizáró módon alátámasztani, így e vonatkozásban a vesztegetést nem, „csak” – egy önkormányzati megrendelés kapcsán nyújtott jogtalan előny miatt – a hivatali visszaélést és az ahhoz kapcsolódó magánokirat-hamisítást lehetett vád tárgyává tenni.

Előzetesben Gál és Hunvald

A VII. kerületi önkormányzat sértett a nyomozás lezárását követően, 2010 októberében polgári jogi igényt jelentett be, a mintegy 642 millió forintos kára és annak járulékai terheltek általi megtérítését kérve. Jelenleg Gál György és Hunvald György előzetes letartóztatásban van. A Központi Nyomozó Főügyészség a vádiratában a folyamatban lévő kényszerintézkedések fenntartására tett indítványt a Fővárosi Bíróságnak. A főügyészség a jelenleg szökésben lévő – nemzetközi és európai elfogatóparancs hatálya alatt álló – Czibula Csabára vonatkozó eljárásrészt a nyomozás lezárása előtt elkülönítette, így vele szemben jelenleg is folyamatban van a nyomozás – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.