Felváltanák a zárjegyet?

Az első féléves adatok szerint nem kiugróan nagy az Olaszországból Magyarországra érkező bor mennyisége az előző évekhez képest, a borok forgalmazása kapcsán előtérbe került zárjegy helyett azonban minőség-ellenőrző jegy bevezetését szeretnék elérni az MTI-nek nyilatkozó borászok.

MNO
2010. 11. 27. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes hatóságoktól kapott információk szerint még soha nem látott mértékben áramlik be az országba tartálykocsikban a külföldi bor – közölte a Varga Pincészet korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az olasz szaksajtó adatai szerint az olasz borexport az idén az első fél évben összességében 5,9 százalékkal bővült, Magyarország irányában pedig 29,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezek alapján 67,6 ezer hektoliter olasz bor érkezett Magyarországra az első fél évben, 2,9 millió euró értékben, ez utóbbi 12,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévi értéknél.

Magyarország borbehozatala az elmúlt év egészében 131 ezer hektoliter volt, ebből a KSH szerint 78,8 ezer hektoliter jött Olaszországból, az olasz szaksajtó azonban 103,9 ezer hektoliterre teszi a mennyiséget. Ilyen eltérések a korábbi években is voltak – rendre az olaszok számoltak többet, 2007-ben a KSH 164,2 ezer hektolitere helyett egyenesen 427,4 ezer hektolitert.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára szerint nagyobb problémát jelentenek a külföldről bejövő borok szállítása során a feketeszállítmányok. Ezek ellenőrzése kapcsán a főtitkár hiányolta az ellenőrzési eredményeket. A HNT már a fent említett 2007-es év nagy magyar–olasz adateltérése miatt azonnali vizsgálatot indítványozott, és elkészített egy konkrét ellenőrzési tervet is – emlékeztetett rá a főtitkár. Horváth Csaba a borok behozatala miatt felmerült zárjegy kapcsán elmondta, hogy a HNT inkább a minőség-ellenőrző jegy bevezetését tartaná jó megoldásnak.

Marcinkó Ferenc borász, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: a borvidékre készített termékleírásukban már korábban felvetették a minőség-ellenőrző jegyet, amelyet a hegyközségek adnának ki, kezelnének és ellenőriznének. Helyi szinten – tette hozzá – sokkal inkább szembeötlő, hogy valaki mennyi bort ad el, illetve van-e a boron minőség-ellenőrző jegy.

Kamocsay Ákos borász úgy vélte, a zárjegy sokak véleménye szerint „tisztította a képet” a borágazatban. Szerinte értelme egy minőségtanúsító védjegynek is akkor van csupán, ha annak presztízse van. Presztízst szerezni pedig elég hosszú idő, illetve pénz és marketing kérdése – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.