Góbéval harcolnak a fennmaradásért a székelyek

A helyi székely közösség erősítését szolgálják a kizárólag helyi termelők által előállított Góbé termékek – vallja a Honline.hu-nak Boros György Csaba, a Székelyföld-üzletlánc tulajdonosa. Mint mondja, a Góbé márka alatt megjelenő 24 termelőtől származó száz termék a helyi összefogás eredményeként alternatívát kíván mutatni a székelyföldi termelőknek, kereskedőknek a globalizáció és a multinacionális vállalatokkal szemben.

MNO
2010. 11. 09. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi termelők Góbé terméknévvel, a Székelyföld-üzletlánc saját kereskedelmi márkás termékcsaládját állítják elő. Ily módon lehetőség nyílik felkarolni a helyi kiskereskedőket, termelőket, akik megismertethetik minőségi, házias ízekben gazdag termékeiket – nyilatkozta Boros György Csaba, a Székelyföld-üzletlánc tulajdonosa. A Góbé termékek a térségben különböző vásárokon váltak ismertté. Azt mondják, a szeretet, a gondosság, a házias és a székely összefogás valódi íze mind érezhető a Góbé termékekben: köztük egyaránt megtalálható a hagyományos, értékeinket őrző gyártásmóddal készült készítmény és az uniós minőségi szabványoknak megfelelő termék.

Boros büszke arra, hogy a Góbé termékek közé sorolhatja a Varga család mézeskalácsait, a tekerőpataki Bernád család érlelt sajtjait, a gyimesközéploki „pityókás csángó kenyeret”, az oroszhegyi és csíkszeredai félbarna kenyeret, a gyergyói és székelyudvarhelyi hústermékeket, a keményfalvi mustárgyár különlegességeit, a szentléleki sajtkészítményeket, a székelyudvarhelyi tejtermékeket vagy akár az oroszhegyi Albert és a korondi Szász méhészek mézeit. „Különösen fontosak számunkra az aranyosszéki székelyek által Torockószentgyörgyön, hagyományos módon gyártott, száz százalékban természetes tejtermékek, melyekből szintén sikerült néhányat a Góbé termékcsaládba bevonni” – mondja Boros, hozzátéve, idén sikerült bővíteni a Góbé-termelők körét is.

A termékcsaládhoz tartoznak már a kisüsti szilvapárlat, a farkaslaki kukoricapehely, a keményfalvi jégkrémek, valamint az illyefalvi száraztészták. A Székelyföld-üzletláncnál azt mondják, Góbé terméket termelő az, aki a történelmi Székelyföldön bejegyzett vállalkozás tulajdonosa. „A nemes székely nemzet ősi címere szerint Székelyföld történelmi határai között Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Marosszék és Aranyosszék található. Mi is ehhez tartjuk magunkat, éppen ezért termékeink között minden szék készítményei megtalálhatók.

A Góbé termékeket hat különböző termékcsaládba soroltuk, a termékek alapanyaga vagy más tulajdonsága szerint. Mind a hat kategória más-más színű címkét kapott” – avatta be a részletekbe a Honline.hu-t a tulajdonos. A Góbé-termelők száma jelenleg 24. Három megyéből származnak, a termékek száma több mint száz. A készítmények nagy része színezék- és tartósítószermentes, házias ízvilággal, termelési feltételekkel. „Legfőbb célunk elérni, hogy vásárlóink ráébredjenek arra, hogy a helyi termékek minőségükben és ízvilágukban is vetekednek az importtermékekkel, sőt némelyikük felül is múlja ezeket. Azt szeretnénk, hogy Székelyföld megerősödjön, a gazdák növeljék a tehénlétszámot, támaszkodjunk vissza saját lábainkra, s amennyiben lehet, erről a piacról éljünk” – mondta el Boros György Csaba.

(honline.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.