„A fasizmus nem vélemény, hanem bűncselekmény”

A Die Presse ismerteti az Osztrák Néppát (ÖVP) új elnökének első kormányátalakítási terveit. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámol arról, hogy szélsőbaloldaliak a radikális jobboldaliak leleplezésével hívják fel magukra a figyelmet.

2011. 04. 17. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse

Michael Spindelegger, az új néppárti elnök első személyi döntéseit már a megválasztását követő napokban meghozta. Maria Fekter belügyminiszter vezeti majd a pénzügyi tárcát. A döntést azzal indokolta, hogy a tárcánál nem kíván személyi kísérletekbe bocsátkozni. Szintén biztos, hogy leváltják Claudia Bandion-Ortner igazságügy-minisztert. Nem kell a jövőjétől tartania Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszternek és Beatrix Karlnak a gazdasági tárca vezetőének. Ők jelenlegi funkciójukban megmaradnak a kormányban, és ezt már közölte velük a pártelnök. Reinhold Mitterlehner szintén megtartja a gazdasági tárcát. Heinz Fischer szövetségi elnököt Spindelegger már beavatta a terveibe, és biztosnak tűnik, hogy az új kormánytagok nagycsütörtökön teszik le az esküt.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

A radikális baloldal antifasiszta csoportosulásai egyre gyakrabban a nyilvánosság előtt leplezik le az általuk fasisztáknak tartott személyeket. Boris Rhein (CDU) hesseni belügyminiszter aggódik emiatt, és szerinte a szélsőjobboldaliaknak tartott személyek szélsőbaloldaliak által történő leleplezése igencsak problémás eljárás. Egyrészt, mert az ilyen akciók tovább erősítik a bal- és jobboldali megosztottságot, másrészt ez az eljárás nem alkalmas arra, hogy a problémákat megoldja, sokkal inkább elmélyíti azokat. Egy jogállamban a rendőrség és a biztonsági szervek feladata, hogy harcoljanak a szélsőségesek ellen. Sönke Rix, az SPD szélsőjobboldal elleni küzdelem munkacsoportjának vezetője ugyan ellenzi a radikális jobboldaliak besúgását, de szerinte nem szabad a fasisztákat és az antifasisztákat egy lapon említeni. „A fasizmus nem vélemény, hanem bűncselekmény”, nyilatkozta a lapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.