A nukleáris biztonság normáit szigorítani kell + Képek

A nukleáris biztonság normáinak szigorítása mellett foglalt állást Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az orosz államfő Moszkva melletti rezidenciáján tartott találkozón.

MNO
2011. 04. 22. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két fél a japán Fukusima–1 erőműben bekövetkezett katasztrófa kapcsán szükségesnek mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) részvételével szigorúbb normákat dolgozzanak ki a nukleáris létesítmények biztonságára és az esetleges katasztrófák következményeinek felszámolására – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak a találkozó után.

A felek megvitatták az ENSZ BT mandátumainak szigorú betartásával összefüggő kérdéseket is. Az orosz elnök hangsúlyozta: Moszkva következetes és nem konjunkturális álláspontja szerint támogatja az ENSZ-t és tevékenysége jogi alapjainak megerősítését a szervezet alapokmánya szigorú betartása alapján.

Véleményt cseréltek a felek a líbiai, a jemeni és az elefántcsontparti helyzetről, és szükségesnek minősítették a hathatalmi tárgyalások felújítását a Koreai-félsziget nukleáris problémáinak rendezésére. Mindkét fél szót emelt egy Moszkvában tartandó közel-keleti konferencia megrendezése mellett, és meggyőződésének adott hangot, hogy a tanácskozás elősegíti majd a békefolyamat mielőbbi folytatódását.

Fontosnak mondták a négyes közel-keleti közvetítő csoport tevékenységének aktivizálását is. Végül Ban Ki Mun kérte Medvegyev elnököt, hogy Oroszország támogassa újbóli jelölését az ENSZ főtitkárának tisztségére. Korábban pénteken erről az Interfax hírügynökségnek diplomáciai források úgy nyilatkoztak, hogy Moszkvában egyelőre nem látnak másik jelöltet a tisztségre, de valószínűleg korai még a kérdésről beszélni.




Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.