Az Egyesült Államoknak nincsenek tervei?

Aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek hitelt érdemlő tervei költségvetési hiányának csökkentésére – idézte Olivier Blanchard-t, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdászát a szerdai Le Monde.

MNO
2011. 04. 20. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali francia napilap a közgazdász szavait tolmácsolva azt írta, hogy az amerikai költségvetési kiadások csökkentéséről szóló április 8-i kétoldalú megállapodás nem elegendő, és az országnak további döntéseket kell hoznia a hiány lefaragására.

Blanchard ugyanakkor elismerően nyilatkozott Barack Obama amerikai elnök április 13-i beszédéről, azt a megfelelő irányba tett lépésként értékelte. Az európai adósságválságról az IMF-szakértő kijelentette, hogy az európai perifériához tartozó államokban jelentősen kell növelni a munkaerejük termelékenységét, vagy csökkenteni kell a fizetéseket, vagy mindkettőt. Ezeknek az államoknak hosszú távon is nagy erőfeszítéseket kell tenniük – idézte Blanchard-t a napilap.

Arról is szólt, hogy a valutaalap megváltoztatta az országok külföldi tőkebeáramlást korlátozó intézkedéseivel kapcsolatos álláspontját. Mint mondta, rövid távon igazolhatók a gazdaság túlfűtöttségéhez vezető mozgékony tőkebeáramlást korlátozó intézkedések.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.