Célkeresztben az Önarckép

Kalapács alá kerül májusban Andy Warhol utolsó önarcképe New Yorkban.

MNO
2011. 04. 22. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Christie’s aukciósház negyvenmillió dolláros (7,2 milliárd forintos) bevételre számít. A kép a Christie’s kortárs művészetekkel foglalkozó tavaszi aukciójának fő attrakciója. Warhol alkotását a pop art művész utolsó nagy mesterművének tekintik.

A Self-Portrait (Önarckép) című képen, amelyet Warhol 1986-ban, egy évvel halála előtt festett, a művész vörös színben játszó arca kócos hajjal, szúrós tekintettel látható fekete háttér előtt. Az önarckép egy másik változata a New York-i Guggenheim Múzeumban található. Az 1986-ban született festmény a művész egyik legdrágább alkotása, de értéke még így sem éri el az egy Warhol-műért valaha is adott legnagyobb összeget: az Elvis Presley-ről készített Nyolc Elvis (Eight Elvises) című kép 2008-ban százmillió dollárért – akkori árfolyamon 21,3 milliárd forintért – cserélt gazdát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.