Ebéd nélkül maradt kétszázhatvan gyermek

Ebéd nélkül maradt összesen mintegy kétszázhatvan gyermek egy iskolában és két óvodában e héttől Baranya megyében, mert a konyhát üzemeltető, több mint 7,5 millió forintos tartozást felhalmozó egyházasharaszti iskola már nem tudja kifizetni a beszállítókat.

MNO
2011. 04. 14. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vida Dezső, Egyházasharaszti független polgármestere csütörtökön az MTI-nek elmondta: a helyi általános iskolában és óvodában, valamint a szomszédos Siklósnagyfalu óvodájában napok óta nem kapnak meleg ételt a gyerekek. „Az iskolások 99 százaléka roma, többségük eddig is csak itt kapott főtt ételt. Most, hogy már ez is megszűnt, félő, hogy egyre több gyerek marad majd inkább otthon” – fogalmazott a polgármester.

Vida Dezső közlése szerint a mintegy kétszázhatvan gyerek ellátását biztosító oktatási intézmény több mint 7,5 millió forintos tartozást halmozott fel az elmúlt időszakban, így már a beszállítókat sem tudják kifizetni. Kiemelte: ez nem az oktatási intézmény hibája, egyszerűen a csökkentett normatívából és a megemelkedett költségekből már nem tudott gazdálkodni az iskola. Emellett a siklósnagyfalui önkormányzat is négymillió forinttal tartozik nekik – tette hozzá.

A polgármester csütörtökön harminc adag meleg ételt szállított Beremendről Egyházasharasztiba, hogy legalább a település óvodásai kapjanak enni. Mint mondta, szeretné, ha pénteken is sikerülne hasonlóképpen megoldani az ő étkeztetésüket. Azt, hogy jövő héttől hogyan kapnak enni a gyerekek, egyelőre nem tudta megmondani.

Kitért arra: az iskola már februárban jelezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak, hogy segítségre szorul, de csak egy elutasító levelet kaptak a tárcától. A túlélésért küzdő egyházasharaszti önkormányzat sem tud segíteni az iskolának, Vida Dezső szerint egy-két hónapon belül nekik is komoly finanszírozási problémáik lesznek. Az elmúlt hetekben már két alkalmazottól, egy pénztárostól és könyvelőtől is meg kellett válnia a polgármesteri hivatalnak – tette hozzá.

Egyházasharaszti és Siklósnagyfalu az ország egyik legszegényebb térségével, a Baranya déli részén található Ormánsággal szomszédos. Utóbbi település tavaly novemberben csődközelben volt, a helyi önkormányzat 13,5 millió forintos hiánya miatt veszélybe került az intézmények működtetése és a bérek kifizetése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.