Eddig több mint egymilliárd forintot fizettek ki a támogatásra

Eddig több mint egymilliárd forintot fizetett ki áprilisban az egységes területalapú támogatásra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – közölte az MVH az MTI-vel.

MNO
2011. 04. 22. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még ki nem fizetett támogatási kérelmek feldolgozását folyamatosan végzik, jelenleg még mintegy négyezer kérelemmel foglalkoznak. Májusban – a helyszíni ellenőrzések után – ezekre a kérelmekre is megkaphatják a gazdálkodók a támogatást. Tavaly az egységes területalapú támogatást (SAPS) mintegy 180 ezer gazdálkodó igényelte.

A támogatást – amely hektáronként 46 535 forint – túlnyomó többségük már megkapta. A már kifizetett támogatás összesen 225 milliárd forint – közölte az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Az MTI korábbi információi szerint a SAPS az idei évre összesen 229 milliárdot forint. Az MVH már a múlt év őszén befejezte a területalapú támogatás előlegének kifizetését, amely 107 milliárd forintot tett ki. A hivatal tavaly december 20-tól folyamatosan utalja a 2010-es területalapú támogatás még fennmaradt részét a gazdálkodók számára. Az MVH-nak a teljes kifizetést ez év június 30-ig kell teljesítenie.

Az Európai Unió közvetlen támogatások irányító bizottsága tavaly ősszel hagyta jóvá az egységes területalapú támogatásra vonatkozó pénzügyi keretet. Ez a 2010-re 831 millió 578 ezer euró volt. Az összeg az Európai Bizottság október 1-jén megjelentetett irányadó árfolyamával (275,75 HUF/EUR) számolva összesen 229 307 633 500 forintot tett ki. Ezt a gazdálkodókhoz az idei év első félévének végéig kell eljuttatni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.