Egyszerűen meg akarták „szívatni” a volt barátnőt

Volt APEH-alkalmazottakat vádolnak hivatali befolyással való üzérkedés bűntettével; az ügyben pénteken indult per a Fővárosi Bíróságon.

MNO
2011. 04. 22. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint L. Árpád elsőrendű vádlott 2008 közepén azzal fordult az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán revizorként dolgozó T. Béla László másodrendű vádlotthoz, hogy az keresse fel, és hivatalos eljárást színlelve „ijessze meg” az ő volt barátnőjét. Mondja azt, hogy az adóhatóság kapott egy levelet, miszerint a nő korábban kétezer vevőnek értékesített internetes cégén keresztül parfümöt mintegy 26 millió forint értékben, ami után nem vallotta be és nem fizette be az áfát, és emiatt vizsgálat indul a cége ellen.

T. Béla László az APEH munkatársaként bemutatkozva – holott a munkaviszonya addigra megszűnt – megkereste az elsőrendű vádlott volt barátnőjét, és azt mondta neki, találkozzanak annak érdekében, hogy az elkerülje a cégével szemben indult állítólagos eljárást. A találkozóra T. az akkoriban az APEH-nél operatív ellenőrként dolgozó L. B. Fábián harmadrendű vádlottal érkezett. A férfi abból a célból volt ott, hogy a nő cégéről információt szerezzen, s az adóhivatal számítógépes nyilvántartásából jogosulatlanul lekérdezte a társaság bevallását.

Több találkozót követően a felek abban állapodtak meg: a nő másnap közli, hajlandó-e fizetni másfél millió forintot azért, hogy elkerülje az „eljárást”. Mivel a volt barátnő már korábban kapcsolatba lépett a rendőrséggel az ügy miatt, egy találkozó után őrizetbe vették a helyszínen a másodrendű vádlottat, T. Béla Lászlót.

Az ügyészség L. Árpádot felbujtóként, T. Béla Lászlót tettesként, míg L. B. Fábiánt bűnsegédként, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett hivatali befolyással való üzérkedés bűntettével vádolja.

A pénteki tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem ismerte el bűnösségét, és vallomásában arról beszélt: soha nem kérte T. Béla Lászlót, hogy tegye meg a vádiratban foglaltakat, ő a volt barátnőjével baráti kapcsolatot ápolt, nem ártott volna neki. Azt mondta, ő csupán T.-tól hallott arról, hogy a volt barátnője cége az APEH „látókörébe került”, és ezért azt kérte, az eljárás során „legyenek kíméletesek” a nővel. Szerinte a másodrendű vádlott irányított mindent, s ő abban „bűnös”, hogy nem szólt volt barátnőjének a látszólagos APEH-ellenőrzésről.

T. Béla László vallomásában beismerte tettét. Közölte, hogy egyszerűen meg akarták „szívatni” az elsőrendű vádlott volt barátnőjét. Ugyanakkor hozzátette: csak „fejfájást” akartak okozni neki. A tárgyalás jövő szerdán folytatódik a másodrendű vádlott, T. Béla László meghallgatásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.