Egyszerűsítenék a foglalkoztatás adminisztrációját

A kormány a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése során kiemelt hangsúlyt fordít a foglalkoztatás adminisztrációjának egyszerűsítésére – derül ki a bürokráciacsökkentő program részletes anyagából, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közölt a honlapján.

MNO
2011. 04. 21. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentésétől 45,7 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. A Széll Kálmán-terv részeként szerdán bejelentett bürokráciacsökkentő program összesen ötszázmilliárd forint megtakarítást helyez kilátásba a vállalkozások számára. A foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentésén belül ötmilliárd forint megtakarítást hozhat a munkavállaláshoz kapcsolódó adatbejelentési kötelezettség egyszerűsítése. Ez azt célozza, hogy a jelenlegi 23 adat helyett egyetlen adattal, például az adószámmal bejelenthető legyen a munkavállaló. A többi adat az egységes kormányzati adatbázisból elérhető lenne. Egyéni járulékszámlák kialakításával 19,2 milliárd forintot spórolnának.

Az intézkedés feleslegessé teszi a havi kimutatást a munkabérről és az azzal összefüggésben kifizetett közterhekről és járulékokról. Tizenhatmilliárd forinttal csökkentheti a vállalkozói ráfordításokat a munkavállaló felvételének és elbocsátásának megkönnyítése. Kétmilliárdos megtakarítást jelent a munkáltató kártérítési felelősségével kapcsolatos szabályok módosulása. Az egyszerűsített foglalkoztatásnál a munkabérjuttatásokkal összefüggő adókról, járulékokról megküldött bevallások kitöltése, valamint a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos dokumentáció egyszerűsödne, ez 3,4 milliárd forint megtakarítást hozhat.

A dokumentum szerint „a munkavállaló valós védelmét ellátni nem tudó, vállalatvezető idejét rabló intézkedést szüntetnének meg” azáltal, hogy az üzemi tanácsok alakítását opcionálissá tennék. Ez 80-100 millió forinttal csökkentheti a vállalkozások terheit. A program kitér arra is, hogy a munkaidőbeosztás szabályai jelenleg bonyolultak, főként egy hektikus munkavégzést igénylő kisvállalkozásnál. A foglalkoztatást jelentősen javítaná, ha a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkavállalót csak a heti 48-60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret kötné, amelynek felhasználásáról a két fél szabadon egyezik meg – éves munkaidőkeret mellett. Az intézkedés feleslegessé teszi a rendkívüli munkavégzés elrendelését, és rugalmassá teszi a pihenőidő kiadását, csökkentve az adminisztrációs kötelezettség irritációs hatását.

Felülvizsgálnák az éjszakai és a hétvégi bérpótlék, a végkielégítések és a felmondási idő csökkentésének lehetőségét is, valamint a folyamatos üzemű vállalkozásoknál az 5,5 munkanapos munkahét bevezetését. A munkaidőbeosztás szabályainak módosítása félszázalékos foglalkoztatásjavulást, ötvenezer új legális munkahelyet hozhat létre. Egyszázalékos foglalkoztatásjavulást, százezer új munkahelyet teremthet a képesítési követelmények csökkentése. Az intézkedés lehetőséget biztosít a szakképzetlen munkavállalóknak és a munkakör olcsóbb betöltésére a vállalkozónak, mivel a garantált bérminimumot csak a szakképzettséggel rendelkezőknek kell megfizetniük.

A foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentése mellett a bürokráciacsökkentő program másik négy eleme az adófizetések és bevallások módjának egyszerűsítése, ami 15,2 milliárd forintos megtakarítás, a könyvvizsgálói kötelezettség eltörlése a kisebb vállalkozásoknál (200 millió forintos értékhatárig), ez 5,6 milliárd forintos megtakarítást jelent. 31,7 milliárd forintot takaríthatnak meg a vállalkozások az adatszolgáltatási kötelezettség csökkentésével, hétmilliárd forintot pedig azzal, hogy a vállalkozások számára követhető, betartható és kevésbé irritáló bírságolási gyakorlatot dolgoznak ki. A felsorolt, összesen 105 milliárd forintos vállalkozói megtakarítást eredményező intézkedések a csomag első részét képezik. Az ehhez szükséges jogszabályi hátteret a kormány 2011. június 30-ig dolgozza ki, a második, 400 milliárd forintos javaslati csomagot pedig 2011. augusztus 31-éig kell a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.