El kell törni az ellenfél tojását

Az idén is megrendezik a tojáskocogtató Európa-bajnokságot Deszken a húsvéti ünnepek alatt.

MNO
2011. 04. 22. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csongrád megyei településre az ország több pontjáról és a határon túlról mintegy ötven nevezőt várnak. A szervezők egyike, Briczán Krisztifor az MTI-nek elmondta, hogy a második alkalommal meghirdetett küzdelem vasárnap délután fél egykor kezdődik a deszki szerb templom kertjében. A deszki Bánát Egyesület tagjai a tojáskocogtatás régi húsvéti hagyományát tartják életben, amelyet korábban csak szűk családi körben játszottak a Deszken élő szerbek.

A játék lényege, hogy a festett tojásokat marékba szorítva, keskenyebb végüknél összekocogtatva el kell törni az ellenfél tojását. A játék addig tart, amíg végül csak egy ép tojás marad. A küzdelem során a tojás másik felét is töréspróbára lehet „fogni”: aki egyik felét sem töri össze, az abszolút nyertes lesz.

Az idén a játék két másik formáját is kipróbálják. Az egyikben pénzérmével célba dobva kell az ellenfél tojását feltörni, a másikban lejtőről kell rágurítani a tojásokat a többiekére – akié sértetlen marad, felállhat a dobogó első helyére. A bajnokságra bárki nevezhet. Minden játékosnak három főtt, festett tyúktojással kell érkeznie, amelyet a helyszínen, a játék előtt a pap megszentel.

A verseny egyetlen szabálya, hogy csak főtt tyúktojás lehet a sporteszköz: a győztesnek a nyertes tojást fel kell törnie, és a felét megennie, hogy bebizonyítsa, semmi turpisság nem volt a játékban.

A bajnokság Szerbiában nagy hagyományra tekint vissza. A tyúkokat sokan mésszel etetik, hogy keményebb tojáshéjjal rendelkezzen a végtermék. Tudományosan válogatják meg a legkitűnőbb darabokat, és van, aki még meg is röntgenezi kedvencét, hogy kiderüljön, hol helyezkedik el benne a buborék. Emellett számos praktika van még a szervezők szerint, hiszen a főzés módja és ideje is állítólag meghatározó lehet. A verseny mellett a legszebb festett tojás is díjat kap majd, a bajnokság közben birkasütés, szerb ételek várják az éhes vendégeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.