Ennyi robbanóanyagot még nem láttak

A spanyol hatóságok több mint 1,6 tonna olyan anyagra bukkantak egy ETA-ellenes razzia során, amely robbanószerek előállítására alkalmas.

MNO
2011. 04. 15. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A madridi belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ez az eddigi legjelentősebb lerakat, amely az ETA, vagyis a Baszk Haza és Szabadság (ETA) fegyveres szakadár szervezet birtokában volt Spanyolországban. A Navarra tartományban végrehajtott akció során három gyanúsítottat vettek őrizetbe, kettőt kedden, egyet pedig szerdán.

A kedden indított akcióban San Sebastian városától délre egy faluban lévő tanyán találtak rá egyebek között 850 kilogramm ammónium-nitrátra és 13,5 kilogramm pentaeritrit-tetranitrátra (vagy más néven PETN, pentrit vagy nitropenta), amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban. A biztonsági szervek emellett lefoglaltak nagyszámú gyújtószerkezetet is.

A tanyán élő testvérpárt, egy 36 és egy 40 éves férfit őrizetbe vették. Feltételezetően mindketten az Erreka nevű kommandó tagjai. A harmadik rendőrkézre került személyt, korábban már Franciaországban elítélték.

Az ETA-t az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetnek tartja. A szervezet több mint negyven éve folytat harcot egy független baszk állam létrehozása reményében, és 829 embert haláláért tartják felelősnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.