Felújítják a megyeszékhely jelképét

Várhatóan júliusra készül el a Szent István völgyhíd: a veszprémi polgármesteri hivatal szóvivőjének közlése szerint a viadukt felújítására több mint 200 millió forintot költenek.

MNO
2011. 04. 20. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joós Eszter szerdán elmondta, hogy a megyeszékhely jelképének számító műemlék felújításának második üteme áprilisban kezdődött, a közbeszerzési eljárás elhúzódása, a téli időjárás és a híd váratlan szerkezeti problémái miatt az eredeti májusi határidő helyett a forgalomkorlátozással járó rekonstrukció csak júliusban fejeződik be.

Tájékoztatása szerint a város 2009-ben pályázott a körforgalmú csomópontépítéssel és hídfelújítással együtt járó közlekedési infrastruktúrafejlesztésre, amelyhez az Európai Unió 392 millió forintos támogatást nyújt. A projekt összköltsége – amellyel a belváros legforgalmasabb, Budapest úti lámpás kereszteződése ötágú körforgalommá alakul, és megújul a Szent István völgyhíd – 778 millió forint. Teljesen felújítják a város észak–déli összeköttetésében kiemelkedő szerepet játszó kétsávos viadukt tartószerkezetét, szigetelését, kicserélik a híd pályaburkolatát, kijavítják a gyalogjárdáját, s felújítják a csapadékvíz-elvezetőket.

A szóvivő felidézte, hogy a völgyhíd állványozása után, a betonfelület tisztítási munkái során nagy mennyiségű laza betonrész esett le, ezért a híd statikájának megerősítését újra kellett tervezni.

A Jeruzsálem-hegyet a Temető-heggyel összekötő, 185 méter hosszú, háromnyílásos, felső pályás vasbeton ívhidat átadását követően 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulóján keresztelték Szent István völgyhíddá. A Folly Róbert tervezte viadukt legnagyobb magassága 38 méter, a sziklákra épült szerkezetről lépcső vezet a völgybe. A híd 7,5 méter széles úttestje mellé 1,5 méter széles járdát építettek, többször is felújították, míg 2005-ben lett műemlék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.