Fidel halálára várnak a kubai emigránsok

A portugál sajtó közölte az újabb feltételeket az EU, az IMF és az EKB „trojkájának” hétfő óta zajló tárgyalásairól a mentőöv megajánlásáért cserébe, amelyek között már az alkotmánymódosítás is szerepel. A spanyol ajkú sajtó a kubai emigránsok reakciójáról számolt be a kubai kommunista párt kedden befejeződött hatodik kongresszusa kapcsán. Nagy meglepetés, hogy Fidel Castro váratlanul megjelent a KKP kongresszusának záróülésén.

2011. 04. 19. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jornaldenegocios.pt, Dn.pt, Publico.clix.pt, Expresso.clix.pt, Cmjornal.xl.pt – Portugália

A portugál gazdasági napilap, a Jornal de Negócios délelőtti cikkében ismét rossz híreket közölt az IMF tárgyalójától. Mr. IMF, vagyis a dán Poul Thomsen ugyanis leszögezte, hogy még az alkotmányból is törölni akarja a „rugalmas foglalkoztatást” akadályozó pontokat. Ezenkívül a portugál kormány kezdje meg az elbocsátásokat az önkormányzatokban, sőt nem bánná, ha megemelnék a nyugdíjkorhatárt is 68 évre. Az államkötvények kamatai továbbra sem kegyelmeznek, és kedden ugyancsak rekordokat döntöttek már a rövid határidős papírok körében is. Ehhez képest a lisszaboni tőzsde – PSI 20 – kifejezetten nyugodt, mert békésen zajlik a papírokkal való kereskedés (délután fél négykor 7580 ponttal, vagyis 0,46 százalékon állt).

Az EKB igazgatótanácsának tagja, a német Jürgen Stark a független Público című lapnak adott interjút. Fájdalmas intézkedéseket ajánlott a segítségért cserébe, viszont nem biztos, hogy az intézkedések meghozzák majd a tőlük várt eredményeket. De a trojkával összhangban az olvasók tudomására hozta, hogy az országnak nincs más választása, mint hogy elfogadja a neki felkínált feltételeket. Figyelmeztette az adósság átütemezésére számítókat, hogy ha két év múlva mégis ezzel a javaslattal állnak elő, akkor megint falba fognak ütközni. Meglepetésre a brit gazdasági hetilap, a The Economist tanulmánykészítő részlege közölte, hogy Portugália vagy átütemezi adósságát, vagy hosszú évekre a külső segítségtől függ majd. A trojka tárgyalt ma a legnagyobb ellenzéki párt, a nevükkel ellentétben jobbközép szociáldemokraták (PSD) vezetőjével, aki a nyugdíjak kapcsán nyilatkozott. Pedro Passos Coelho bejelentette, hogy korlátozni kell az állami kifizetésű nyugdíjak értékét, mert ez az egyetlen járható út.

Abc.es, Elmundo.es – Spanyolország

A két spanyol lap is napok óta foglalkozik a nem a szigetországban élő kubai ellenzékkel. A rendkívül megosztott és radikális, inkább republikánus párti emigránsok már csak Fidel Castro halálára várnak, hogy végre visszatérhessenek szülőföldjükre – legalább meghalni. A Floridában élő kubai emigránsok zöme Miamiban él, a Kis Havanna negyedben. Általános az a véleményük, hogy nem hisznek a kongresszus ígéreteiben, mert a Kubában maradt ellenzékiekhez hasonlóan ők sem a gazdasági, hanem a politikai engedményekre vártak. A kongresszus záróülésén azonban óriási meglepetésre került sor, mert váratlanul megjelent Fidel Castro, akit a mintegy ezer küldött felállva, tapsolva üdvözölt. Az idősebbik, már 84 éves Castro annak ellenére nem vett részt a kongresszuson, hogy őt is megválasztották küldöttnek. A keddi ülésen egyébként már újraválasztották első titkárnak 79 éves öccsét, Raúl Castrót. Fidel akkorra időzítette megjelenését, amikor a plénum rögzítette a tényt, hogy lemondott első titkári posztjáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.