Ha most választanának, kormányváltás lenne a németeknél

A németek elégedettek saját gazdasági helyzetükkel, de elégedetlenek a kormánnyal egy húsvéti közvélemény-kutatás szerint.

MNO
2011. 04. 22. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Infratest Dimap közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés szerint négy német állampolgár közül három nagyon jónak vagy jónak tartja gazdasági helyzetét. Két évvel ezelőtt még az állampolgároknak csak mintegy hatvan százaléka volt hasonló véleményen. A megkérdezettek 19 százaléka válaszolt úgy, hogy gazdasági körülményei nem jók, míg 6 százalék kifejezetten rossznak tartotta helyzetét.

A közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy a németek elégedetlenek az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális kormány tevékenységével, a koalíciós pártok – mindenekelőtt a Szabad Demokrata Párt – támogatottsága tovább csökken. Ha Németországban most vasárnap előre hozott választásokat rendeznének, a felmérés szerint az ellenzéki pártok jóval több szavazatot szereznének, és minden bizonnyal a szociáldemokraták és a Zöldek koalíciója futna be.

Tovább tart a környezetvédelmet zászlajukra tűző és az atomerőművek ellen legkövetkezetesebben harcoló Zöldek népszerűségének növekedése. Erre utal az is, hogy a német politikusok népszerűségi listáján az azt sokáig vezető konzervatív kancellár, Angela Merkel a negyedik helyre esett vissza. A listát két szociáldemokrata politikus, Frank-Walter Steinmeier volt külügy- és Peer Steinbrück korábbi pénzügyminiszter vezeti, a harmadik helyen Renate Künast, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője áll.

Az állampolgárok mintegy fele ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a Zöldek támogatottságának növekedése – a fukusimai katasztrófa nyomán – csak átmeneti. A megkérdezettek többsége azt vallotta, hogy az atomenergiáról való lemondást mielőbb meg kell valósítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.