Harmincezer háztartást kötnek be a kiépülő hálózatba

Húsz Tápió menti településen összesen mintegy 30 ezer háztartást kötnek be abba a hamarosan kiépülő szennyvízgyűjtő hálózatba, melynek költségeihez több mint 24 milliárd forinttal járul hozzá az unió – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 04. 22. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szennyvízprojektre, mely 20 önkormányzat területén több mint 70 ezer lakost érint, azért van szükség, mert a Tápió menti régióban a szennyvízgyűjtők csaknem kétharmada szakszerűtlen módon létesült (nem zártak), s ha a szennyvízkezelés változatlan maradna, könnyen veszélybe kerülhetnének a felszíni és felszín alatti vizek. A nagyberuházás szükségességének másik oka, hogy anélkül a nemzetközi, illetve hazai jelentőségű természetvédelmi területek állapotában is visszafordíthatatlan folyamatok indulnának el.

A projekt részeként az érintett településeken összesen 699 kilométer új csatornát építenek meg, átalakítják és kibővítik a tápiószentmártoni tisztítóművet, s bővítik a nagykátai telepet is. Három kisrégiós telep létesül (Szentlőrinckátán, Sülysápon és Tápiószelén), így biztosítva a 20 településen napi átlagban keletkező mintegy 8100 köbméter szennyvíz elvezetését. A tervek szerint a Tápió menti régióban keletkezett, víztelenített szennyvíziszap a Nagykátán épülő komposztálóba kerül. A beruházás összköltsége 29 milliárd forint.

A 24 milliárdos uniós támogatáson felüli részt saját forrásból finanszírozzák a települések. A projekt gazdája a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás, az üzemeltető a társulás tulajdonában lévő Káta-Hydro Kft. lesz – írja az NFÜ.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.