Háromszázmilliós bérkompenzációt fizetnek a szabolcsi kórházak

Május elsejétől belső forrásból háromszázmillió forint bérkompenzációt fizet 3800 dolgozójának a négy szabolcsi kórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. – tájékoztatott Kiss Zoltán Tamás vezérigazgató.

2011. 04. 22. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérkompenzációra azért van szükség, mert az idén bevezetett egykulcsos adórendszer hátrányosan érinti a holding munkavállalóinak jelentős részét, elsősorban a szakdolgozókat, a fiatal pályakezdő orvosokat és a háttérszolgáltatásban alkalmazottakat.

A kompenzáció forrását a tavalyi év szoros gazdálkodásával sikerült előteremteni. Két tagkórház zárás előtti mérlege is pozitív számokat mutat, és a többi tagkórház esetén is sikerült a hiányt mérsékelni. A kompenzáció mértéke 12 300 és száz forint között mozog, attól függően, mennyi az érintett dolgozó bruttó bére, hány családi pótlékra jogosult gyermeke van, illetve rendelkezett-e munkaviszonnyal 2011 januárja előtt. A megtakarításokból elsősorban az adóváltozások okozta hátrányokat egyenlítik ki – megfelelve ezzel a kormányzat elvárásainak –, de azoknak a bérét is rendezik, akik besorolás szerint már magasabb fizetési osztályba kerültek volna, ám ennek kifizetésére eddig nem volt fedezet – közölte a vezérigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.