Hátulról fejbe lőtték, és a Dunába lökték

Visszaállították a Lánchídon a Tanácsköztársaság idején meggyilkolt idősebb és ifjabb Hollán Sándor emléktábláját, amelyet 1946-ban megsemmisítettek. A táblát pénteken avatták fel, az ünnepségen részt vett és virágot helyezett el ifjabb Hollán Sándor dédunokája, Pauline Hollán is.

MNO
2011. 04. 22. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg 1920-ban elhelyezett emléktáblát a fővárosi önkormányzat és a budavári önkormányzat állíttatta vissza a híd budai, déli pillérére. Az új, eredetivel megegyező tábla Werner Gábor alkotása.

Az 1919-es Tanácsköztársaság idején a vörös terror első áldozatai között volt id. Hollán Sándor és fia, ifjabb Hollán Sándor. Mindkettejüket 1919. április 22-én éjjel hurcolták el Pauler utcai lakásukból, majd a Lánchíd budai pillérének déli oldalán hátulról fejbe lőtték őket, és holttestüket a Dunába lökték.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a pénteki eseményen úgy fogalmazott: „az egy tőről fakadó kommunista és nemzetiszocialista eszmék évtizedekre megmérgezték történelmünket”. Hozzátette, „a jövőben egy dolgunk van, hogy megakadályozzuk ezeknek az ordas eszméknek a megerősödését”.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lánchíd a megnyitása óta jelkép, építése „megtestesítette a reformkor alkotó erőit”. Később tragikus eseményeket is „láthatott” a híd, azt, amikor „1944–45 telén ártatlan zsidó honfitársainkat gyilkolták le egy embertelen eszme féktelen gyűlölete jegyében” – tette hozzá. Mint mondta, a két Hollán Sándorral „egy másik embertelen eszme legalább annyira féktelen gyűlölete„ végzett. Miután Csomós Miklós és Nagy Gábor Tamás felavatta az emléktáblát, felolvasták a Franciaországban élő Hollán-leszármazottak köszönő levelét, amelyből kiderült, hogy 2004 és 2009 között a Hollán család sikertelenül próbálta engedélyeztetni a fővárosi önkormányzatnál, hogy az emléktábla visszakerüljön a helyére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.